Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhovni sud poništio nepravomoćnu presudu

Ivo Sanader može na slobodu čim plati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna

Ivo Sanader odlukom Vrhovnog suda izlazi na slobodu iz zatvora u Remetincu. Prije toga mora platiti 12,4 milijuna kuna jamčevine.

Najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici - slučaj Fimi media - u kojem je uz bivšeg premijera Ivu Sanadera za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki nepravomoćno osuđena i njegova bivša stranka, HDZ, dana se našla pred Vrhovnim sudom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje bez službene potvrde Izvor: Sanaderu je vjerojatno ukinut zatvor uz jamstvo Slika nije dostupna Fimi media na Vrhovnom sudu Uskok smatra da Ivi Sanaderu treba uzeti još skoro 8,5 milijuna kuna

Vrhovni sud ukinuo je nepravomoćnu presudu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu te on izlazi iz Remetinca čim uplati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

"Presuda je ukinuta, produljen je istražni zatvor u slučaju Fimi media zbog opasnosti od bijega i zamijenjen jamstvom od 12,4 milijuna kuna", rekao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Jamstvo može položiti u gotovom novcu, nekretninama ili vrijednim pokretninama. Brži put do slobode je uplata jamstva u gotovini jer za nekretnine i pokretnine treba provesti zabilježbu.

Bivši premijer prije izlaska na slobodu mora položiti jamstvo i na sudu obećati da neće bježati.

Donosimo detaljan tekst dijela odluke Vrhovnog suda:

Istražni zatvor produljen protiv optuženog Ive Sanadera u točki I. izreke ovog rješenja, na temelju članka 102. stavka 2. ZKP/08 može se zamijeniti jamstvom u visini od 12,400.000,00 kuna (slovima: dvanaest milijuna i četiristo tisuća kuna), a oblik polaganja jamčevine, u smislu članka 103. stavka 1. ZKP/08, može se sastojati u polaganju gotovog novca, vrijednosnih papira, dragocjenosti ili drugih pokretnina veće vrijednosti koje se lako mogu unovčiti i čuvati ili u stavljanju hipoteke za iznos jamstva na nekretnine osobe koja daje jamstvo. Odluka Vrhovnog suda RH

VRHOVNI SUD ODLUČIO Ivan Turudić neće suditi Ivi Sanaderu

Ovako glasi obrazloženje odluke Vrhovnog suda:

Vijeće je prihvatilo žalbe optuženog Ive Sanadera i optužene pravne osobe Hrvatske demokratske zajednice te je u povodu tih žalbi i žalbe državnog odvjetnika, a po službenoj dužnosti, odlučilo u cijelosti ukinuti prvostupanjsku presudu i predmet uputiti prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku, zbog počinjenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, između ostalih, i teške povrede prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda iz članka 468. stavka 2. ZKP/08.Budući da se optuženi Ivo Sanader u ovom predmetu nalazi u istražnom zatvoru od 4. kolovoza 2015. i to po osnovi iz članka 123. stavka 2. ZKP/08, to je u smislu odredbe članka 484. stavka 3. i članka 127. stavka 5. ZKP/08 trebalo preispitati postoje li još razlozi za istražni zatvor.U tijeku žalbenog postupka istražni zatvor protiv optuženog Ive Sanadera trajao je zbog visine nepravomoćno izrečene jedinstvene kazne zatvora u trajanju od devet godina na koju je osuđen zbog kaznenih djela iz članka 333. stavka 1. i članka 337. stavka 4. KZ/97, ali je zbog ukidanja prvostupanjske presude ova zakonska osnova sada prestala postojati. Stoga je trebalo razmotriti postoje li drugi zakonski razlozi iz članka 123. stavka 1. ZKP/08 te je utvrđeno da i dalje postoje razlozi za primjenu istražnog zatvora iz članka 123. stavka 1. točke 1. ZKP/08, koji su pravomoćno utvrđeni uprethodnom postupku Obrazloženje odluke Vrhovnog suda

Međutim, imajući na umu činjenicu da je u ovom predmetu opasnost od optuženikovog bijega bila uspješno prevenirana kroz vrijeme nešto kraće od godine dana zamjenom istražnog zatvora jamstvom u visini od 12,400.000,00 kuna uz primijenjene mjere opreza iz članka 98. stavka 2. točaka 3. i 7. ZKP/08, ocjena je ovog vijeća da će se svrha istražnog zatvora protiv optuženika, odnosno otklanjanje opasnosti od njegovog bijega i u daljnjem tijeku postupka s uspjehom ostvarivati na jednak način. Odlučujući o visini jamstva, Vrhovni sud Republike Hrvatske vodio je računa o težini kaznenog djela i osobnim podacima te imovnom stanju optuženika prema podacima koji su mu iz stanja spisa bili poznati u trenutku odlučivanja, a prvenstveno o okolnosti da je upravo sam optuženik u ranijem tijeku postupka predložio da mu se istražni zatvor zamjeni jamstvom u visini od 12,400.000,00 kuna, što je bilo i pravomoćno prihvaćeno. Također, s obzirom na nedostatne podatke u spisu odlučeno je da će o konkretnom obliku polaganja jamčevine iz članka 103. stavka 1. ZKP/08, odlučiti prvostupanjski sud posebnim rješenjem nakon što zaprimi optuženikov prijedlog. Obrazloženje odluke Vrhovnog suda

Bilo je to jedno od najintrigantnijih suđenja. Slučaj gdje je prvi put u povijesti optužena jedna politička stranka.

 

Podsjetimo, nepravomoćnom presudom iz ožujka prošle godine Sanader je, uz devet godina zatvora, osuđen i na povrat 15,27 milijuna kuna koje je po mišljenju suda stekao izvlačenjem novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media. No, za razliku od njegove obrane te članova obitelji i predstavnika tvrtki u kojime je bio suvlasnik, a koji su se također žalili Vrhovnom sudu na oduzimanje imovinske koristi, Uskok je drugog dana javne sjednice pred Vrhovnim sudom ustvrdio da je bivšem premijeru presudom umjesto 15,27 milijuna kuna trebalo biti oduzeto čak 23,7 milijuna kuna, odnosno gotovo 8,5 milijuna kuna više.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene