Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija nije htjela za sada komentirati kada bi se mogli nastaviti hrvatski pristupni pregovori, ističući da čekaju podrobnije informacije sa sastanka premijera Hrvatske i Slovenije Jadranke Kosor i Boruta Pahora, na kojem je u petak dogovorena deblokada pregovora.


'Prerano je sada reći, sačekajmo da vidimo kakav je sadržaj sastanka', rekao je glasnogovornik Europske komisije Amadeu Altafaj Tardio. Altafaj Tadio je najavio da će se Komisija oglasiti kasnije popodne kada dozna više pojedinosti o dogovoru između dviju zemalja. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor objavili su u petak u Ljubljani da su postigli dogovor o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU i nastavku pregovora o rješavanju graničnog prijepora.

Vezani članci Slika nije dostupna Pahor očekuje potporu Pariza u sporu s Hrvatskom Slika nije dostupna EK žali zbog slovenske odluke

>> Slovenija deblokira pregovore, RH jamči da neće prejudicirati granicu
 

Ako prijedlog slovenske vlade dobije potporu u parlamentu Pahor je kazao da je dogovor da se pristupni pregovore što prije nastave, odnosno da će dvije zemlje pozvati švedsko predsjedništvo da što prije organizira pristupnu konferenciju kako bi se istodobno ukinula blokada i nastavili pregovori o rješavanju graničnog prijepora. Slovenija je blokirala devet poglavlja za otvaranje i pet za zatvaranje. (Hina)