Europska komisija neće preuzeti slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštivanje arbitražne odluke o graničnom sporu.

Galerija +0 Miro Cerar i Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Bruxelles neće objaviti svoj izvještaj i time će ostati neutralan, ali kako su naglasili iz Komisije, nastavit će djelovati kao posrednik. Sloveniji sada preostaje da sama tuži Hrvatsku Europskom sudu pravde.

Vezani članci Ursula von der Leyen Von der Leyen o strašnom ruskom zločinu: "To je užasan podsjetnik na najmračnija razdoblja naše povijesti" Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković pozdravio odluku Europske komisije: "Trudit ćemo se razgovarati sa Slovenijom nakon formiranja vlade"

"Postupak arbitraže i dalje je jedini okvir za koji vjerujemo da može pomoći. Međutim, odgovornost za pronalazak prijateljskog rješenja prvenstveno leži na dvije države članice",  rekao je Margaritis Schinas, glasnogovornik Europske komisije.

Slovenija je pokrenula postupak pred Europskom komisijom u skladu s člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, tvrdeći da Hrvatska, nepriznanjem i neprovedbom arbitražne odluke od 29. lipnja 2017., krši pravo Europske unije, što Hrvatska argumentirano negira i što je na zahtjev Komisije naglasila i prilikom usmenog očitovanja o najavi slovenske tužbe.

Suprotno Sloveniji, koja tvrdi da je Hrvatska odbijanjem arbitražnog rješenja kršila europsko i međunarodno pravo te da je zato loš uzor zemljama na jugoistoku Europe koje i same imaju međusobne sporove, a žele u EU, Hrvatska je u svom očitovanju pred Komisijom navela da je iz arbitražnog postupka, u koji je pred ulazak u EU ušla u dobroj vjeri, izašla nakon što ga je Slovenija kompromitirala i tako mu oduzela vjerodostojnost, ali da je otvorena za razgovore o rješenju bilateralnog spora, bilateralno ili pred nekom međunarodnom pravnom ustanovom.
 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju