Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europa izražava žaljenje zbog Račanove smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Europe i dalje pristižu izrazi sućuti i žaljenje zbog smrti Ivice Račana, predsjednika SDP-a i šefa Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom Unijom.

U priopćenju EK izražava sućut Račanovoj obitelji i građanima Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obljetnica smrti SDP-ovci na Račanovu grobu: Ne bi bio zadovoljan današnjom Hrvatskom Slika nije dostupna Josipović položio vijenac Četvrta obljetnica smrti Ivice Račana

"Posebno ističemo ključnu ulogu Ivice Račana kao premijera i oporbenog čelnika u napretku Hrvatske prema članstvu u EU-u", stoji u priopćenju EK-a. 

Šef Delegacije Europske komisije u Zagrebu Vincent Degert izrazio je duboko žaljenje zbog smrti Ivice Račana, ističući da je predsjednik SDP-a i šef Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora s EU-om bio čovjek dijaloga i tolerancije.

"Dvije sam godine radio s gospodinom Račanom. Pamtit ću ga kao čovjeka dijaloga, uvijek spremnog saslušati drugačija mišljenja", izjavio je Degert.

Željenje je izrazila i Stranka europskih socijalista.  

"Ivica Račan igrao je ključnu ulogu u raspadu stare jugoslavenske komunističke partije, a kasnije je plamen demokracije držao upaljenim, kao vođa oporbe tijekom vladavine nacionalista Franje Tuđmana. Ivica Račan je kao premijer od 2000. do 2003. obilježio otvaranje zemlje Europi i svijetu i početak ozbiljnog gospodarskog razvoja", kaže se u
priopćenju PES-a, druge po brojnosti stranačke frakcije u Europskom parlamentu. 

U priopćenju se navodi izjava predsjednika Stranke europskih socijalista Poula Nyrupa Rasmussena, koji ističe da je "Račan bio dobar i istinski vođa, čovjek golemog integriteta i poštenja, koji je služio svojoj zemlji i stranci s neupitnom lojalnošću".

Rasmussen dodaje da je Račan "unatoč golemom doprinosu stvaranju demokratske Hrvatske bio skroman i nepretenciozan čovjek. Mogli ste uvijek biti sigurni da možete slobodno i iskreno s njim razgovarati i da je bilo kakav sporazum zaključen s njim bio sporazum. Njegova je smrt veliki gubitak za Hrvatsku i socijalnu demokraciju u Europi. Jako će nedostajati", rekao je, prema priopćenju, Rasmussen.

Mediji u BiH o Račanovoj smrti

Novine u BiH u današnjim izdanjima opširno izvješćuju o smrti bivšega hrvatskog premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana te prenose reakcije istaknutih osanskohercegovačkih dužnosnika u kojima se najčešće ističe da je Bosna i Hercegovina njegovim odlaskom izgubila velikog prijatelja.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i donedavni bošnjački član Predsjedništva Sulejman Tihić izjavio je da je Račan unio prekretnicu u odnose između BiH i Hrvatske jer je prekinuo s politikom miješanja u bosanskohercegovačke unutarnje odnose.

Po Tihićevim riječima Račan je promovirao politiku dobrosusjedskih odnosa, pogotovo nakon što je izvan snage stavljen Sporazum o specijalnim odnosima Federacije BiH i Hrvatske.

"Račan je kao osoba bio principijelan, no uvijek je duboko u sebi krio emocije", izjavio je dugogodišnji istaknuti dužnosnik
Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nijaz Skenderagić.

Zamjenik premijera federacije BiH Gavrilo Grahovac rekao je kako je "Račan osamdesetih godina prošlog stoljeća imao jednu od odlučujućih uloga u demaskiranju velikosrbijanske politike, te da je u njemu BiH imala političkog prijatelja".

Bivši predsjednik SDP-a BiH Nijaz Duraković istaknuo je da su Račana karakterizirali iznimno poštenje, skromnost i upornost. "Sigurno da bi možda u nekim momentima mogao biti odlučniji, možda i po pitanju BiH rezolutniji, ali, sve u svemu, Račan je odigrao pozitivnu povijesnu ulogu i meni je istinski žao što je tako rano otišao", dodao je Duraković.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u svoje osobno i u ime Predsjedništva HDZ-a BiH izrazio je obitelji Račan, vodstvu, članovima i simpatizerima SDP-a Republike Hrvatske duboku i iskrenu sućut.

Ivica Račan bio je osoba koja je obilježila hrvatsku političku scenu i koja je sudjelovala u gotovo svim važnim političkim događajima u Republici Hrvatskoj u zadnjih 35 godina, posebice od njezine samostalnosti, ističe se izrazima sućuti predsjednika HDZ BiH.

Smrt Ivice Račan za sve građane Republike Hrvatske i njegovu obitelj nenadoknadiv je gubitak, navodi predsjednik HDZBiH i izražava uvjerenje "da će na predstojećoj izbornoj konvenciji SDP RH izabrati najadekvatniju osobu koja će nastaviti tamo gdje je gospodin Ivica Račan bio spriječen neizlječivom bolešću".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene