Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

"UOPĆE NISAM SKUŽILA"

Euro ili nešto drugo? Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila znaju li građani prepoznati lažnjake

Aktualno Galerija Euro: Ilustracija - 3 Euro: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Euro: Ilustracija - 2 Euro: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Euro: Ilustracija - 1 Euro: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Euro: Ilustracija - 4 Euro: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Euro: Ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Od uvođenja eura policija sve češće ima posla s prevarantima koji koriste krivotvoreni novac. Dosad je zabilježeno 20-ak slučajeva. No to su samo oni koji su prijavljeni policiji. Na tržnicama umjesto eura - bosanske marke, turske lire, švedske krune. Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš uzeo je hrpu kovanica i krenuo u eksperiment - znamo li kad nas varaju?

Euronovac ili nešto drugo? Ljekarne, trgovine, restorani, benzinske postaje. Sve su to mjesta gdje je policija detektirala pokušaje prevara s lažnim eurima. Najčešće se koriste apoeni od 100 i 50, no ima i onih koji varaju s 10 i kovanicama. Ekipa Dnevnika Nove TV otišla je na tržnicu, leglo gotovine, poglavito kovanica. I prva prodavačica potvrđuje da ima lovaca u mutnom.

Jel bilo pokušaja nekih prvih kovanica koje nisu euro, pitao je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

"Da, bile su, ali su kolega koji je to primijetio odmah je došao reći i bilo je sve uredu. Bio je bosanski neki novac", kazala je Nevenka.

Pa se ekipa Dnevnika Nove TV upustila u eksperiment. U hrpu eurokovanica stavili su jednu koja to nije. Jednu. I prvo pitali gospodina Milana što bi napravio da to dobije kao ostatak.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 NOVA VALUTA BBC objavio reportažu o Hrvatskoj i uvođenju eura: "Izgleda jeftino, a zapravo je jako skupo"

"Ovo se vidi da je nekaj, drugo, i ovo je nekaj drugo", kazao je. Alma je pak mislila da je sve OK. "A ovih 10 kruna šta ćemo s tim", pitao je reporter. "A nisam to uopće skužila", odgovorila mu je.

Prevaranti koriste i filmske novčanice. Ekipa Dnevnika Nove TV nije ih imala već je eksperiment nastavila s dvije originalne novčanice od 10 i 20 eura.

Milan i Rato su prepoznali da su prave, dok je David kazao kako misli da nisu, a Alma priznala da ne zna.

Goleš nudi savjet više. U optjecaju su dvije serije eura. Prva i euro serija. Novačnice se razlikuju u lijevom gornjem i donjem dijelu, veličini sličice prozora i poziciji apoena na drugoj strani. No obje su sredstvo plaćanja, izvijestio je reporter.

Pročitajte i ovo Ilustracija rastu brojke Zarađuju sumanute cifre i sve ih je više: Gotovo 2000 bankara zarađuje više od milijun eura godišnje

Ljudi se dakle mogu prevariti, ali pitanje je možemo li prevariti stroj. Goleš je pokušao kupiti kavu na aparatu krunama, no nisu prošle, morao je izvaditi eurocente.

"I bolje. Jer bih zbog tečaja krune - aparat prevario mene", zaključio je reporter.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene