Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rastu brojke

Zarađuju sumanute cifre i sve ih je više: Gotovo 2000 bankara zarađuje više od milijun eura godišnje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Broj bankara u EU-u s godišnjom zaradom većom od milijun eura skočio je za više od 40 posto u 2021. zbog premještanja službenika iz Londona nakon Brexita i intenzivnijeg trgovanja, objavila je u četvrtak EBA.

Prema podacima Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), broj bankara u EU27/EEA koji zarađuju više od milijun eura godišnje povećao se u 2021. za 41,5 posto, na 1.957, dosegnuvši najvišu razinu otkada su se 2010. počeli prikupljati podaci.

Većina bankara s visokim primanjima, njih 1.516, primila je iznose unutar platnog razreda od milijun do dva milijuna eura, s tim da u najvišem platnom razredu dosežu raspon od 14 do 15 milijuna eura, objavila je EBA.

Uz izuzetak Lihtenštajna, porast broja bankara s visokim primanjima zabilježen je u svim državama članicama, dok iz Hrvatske, Islanda, Latvije i Litve nije bilo podataka da je netko od bankara dosegnuo tu razinu u posljednjim godinama.

"Rast (broja bankara s godišnjom zaradom većom od milijun eura) povezan je s ukupnim dobrim rezultatima institucija, posebno u području investicijskog bankarstva te trgovanja i prodaje, s kontinuiranim premještanjem zaposlenika iz Britanije u EU i povećanjem opće razine plaća", stoji u priopćenju EBA-e.

Više od 70 posto povećanja pripisuje se rastu broja bankara s visokim primanjima u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj, ističe EBA, izdvojivši među razlozima i inflaciju.

U Italiji je njihov broj u odnosu na 2020. uvećan za 88 posto, u Francuskoj za 63 a u Španjolskoj za 73 posto, pokazuje izvješće EBA-e. Inflacija je u EU-u krajem 2021. dosezala 5,3 posto i bila je za pet postotnih bodova viša nego godinu dana ranije. Paralelno inflaciji, troškovi rada u četvrtom kvartalu 2021. uvećani su 2,3 posto, navodi EBA.

Njemačka i dalje ima najviše najbolje plaćenih bankara, njih 589, otprilike trećinu ukupnog broja. Slijede Francuska i Italija, s 371 odnosno 351 visokoplaćenim bankarom, odnosno udjelima od 19 i 18 posto.

Uoči odlaska Britanije iz EU-a mnoge banke koje su koristile London kao bazu za pružanje usluga klijentima u Uniji morale su otvoriti ogranke u državama EU-a, poput Njemačke, Francuske i Irske, ili proširiti postojeće kako bi izbjegle prekide u pružanju usluga korisnicima.

Europska središnja banka (ECB) tražila je od njih da se pobrinu da imaju dovoljno zaposlenika, navodi Reuters.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene