Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Organizatori šute

Stručnjakinja o skandalu na imotskom karnevalu: ''Ovo je nešto sasvim drugačije''

Skandal sa spaljivanjem lutki istospolnog para s djetetom i slikom saborskog zastupnika na karnevalu u Imotskom izazvao je žestoke kritike javnosti. Osude stižu za svih strana, a organizatori o svemu šute. U Dnevniku Nove TV etnologinja je objasnila može li se to nazivati tradicijom ili takav čin ipak prelazi granicu.

Žestoka kritika javnosti uslijedila je nakon što je u Imotskom spaljena lutka istospolnog para koji u naručju drži lutku s likom Nenada Stazića. Osude stižu sa svih strana, ali oni koji su to napravili – šute.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković osudili čin Stigla reakcija Vlade na sramotu u Imotskom: ''Može se suditi predsjedniku, premijeru... nikako ne manjinama''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna komentirao za dnevnik.hr ''Spaljeni'' Nenad Stazić objasnio zašto bi radije gorio na lomači: ''Kupio sam si kremu protiv opekotina...''

Etnologinja Lucija Halužan Hačić kaže da karnevalske prakse dopuštaju ''sve i svašta''. ''Karnevalsko vrijeme je vrijeme izvrnutosti, ismijavanja, satire, lakrdije i raznih drugih pojmova. Karnevalski običaji pojavljuju se u raznim dijelovima Lijepe Naše i u različitih oblicima. Postoje dva tipa karnevala. Jedan tip vežemo uz neke ruralne sredine, gdje je glavna nit vodilja prvenstveno otjerati zle i mračne sile, zaštititi zajednicu koja taj običaj izvodi'', objašnjava Halužan Hačić. Ipak, ističe da spaljivanje lutki gej para u Imotskom ne pripada u tu tradiciju.

''To je nešto sasvim drugačije, to bi pripadalo u saturnalski tip karnevala koji kao karakteristiku ima društveno-političku kritiku. U središtu toga je lutka na koju društvo ili lokalna zajednica projicira sve ono loše što se tijekom godine dogodilo'', kaže etnologinja.

Teško je reći što je tradicija, a što nije, ističe Lucija Halužan Hačić i dodaje da ne postoji ni instanca koja bi mogla odrediti da je u redu, primjerice, spaliti lutku premijera ili predsjednika neke države, ali ne i lutku istospolnog para. ''Praksa govori da je lik te fašničke lutke prvenstveno bio pripadnik ili simbol neke društvene elite, nešto što je samom puku bilo nedodirljivo iz njihove pozicije, ali ne neka osoba ili, u ovom slučaju, obitelj koja proizlazi iz društva koje ju i kritizira'', zaključila je etnologinja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene