Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Etičko povjerenstvo pozvalo je izborne sudionike da u kampanji izbjegavaju iznošenje insinuacija o političkim protivnicima, te da za svoje promidžbene aktivnosti ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalnih jedinica.


OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Povjerenstvo je taj poziv poslalo reagirajući na prigovor da se u radijskoj poruci emitiranoj prema narudžbi IDS-a spominju „primitivci u crnim košuljama“, te na upit je li primjeren način na koji tehnički ministar poduzetništva Darko Horvat, inače HDZ-ov izborni kandidat, u ulozi ministra danima promovira poduzetnički skup koji će, u organizaciji njegova Ministarstva, u rujnu održati u Splitu.

Vezani članci Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhardt (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Poznata imena za Etičko povjerenstvo: Kojih šest osoba će ocjenjivati ponašanje kandidata? Slika nije dostupna Andrej Plenković - Iz diplomacije do premijerske fotelje

U reklamnom spotu spiker najavljuje ministra Horvata koji potom „drži govor desetak ili više sekundi“, navodi se u prigovoru Povjerenstvu od kojeg se traži mišljenje je li takav način promoviranja skupa primjeren i sukladan zakonu, neovisno što je riječ o projektu Ministarstva kojemu je Horvat na čelu, s obzirom na to da traje izborna kampanja?

Povjerenstvo smatra da bi izborni sudionici koji obavljaju javnu dužnost trebali izbjegavati spomenuto ponašanje, sve sudionike poziva da za aktivnosti i namjene svoje izborne promidžbe ne koriste sredstva u vlasništvu države i lokalne samouprave.

Time se, ni u kojem smislu, ne ograničava nositelje javnih dužnosti u redovitom obavljanju njihovih dužnosti i tijekom izborne promidžbe, naglašava Povjerenstvo.

Povjerenstvo je reagiralo i na prigovor da u radijskom spotu IDS-a u simuliranoj anketi među građanima o biračkim preferencijama, jedan od anketiranih izgovara „…kad vidim one primitivce u crnim košuljama…“.

„Sudionici izbornog postupka trebali bi izbjegavati iznošenje insinuacija o političkim protivnicima, a u suprostavljanju težiti utemeljenoj i obrazloženoj kritici“, naglasilo je Povjerenstvo te pozvalo izborne sudionike da poštuju temeljne vrijednosti Izbornog etičkog kodeksa, osobito snošljivost i kulturu dijaloga. (Hina)