Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ništa im nije sveto

Epidemija bankomata zahvatila cijelu Hrvatsku: Niču čak i na povijesnim zgradama pod UNESCO-ovom zaštitom

Grafika povećanja broja bankomata (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Grafika povećanja broja bankomata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Grafika povećanja broja bankomata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Grafika povećanja broja bankomata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Grafika povećanja broja bankomata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Grafika povećanja broja bankomata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Grafika povećanja broja bankomata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Grafika povećanja broja bankomata (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Epidemija bankomata zahvatila je cijelu Hrvatsku. Neki od njih smješteni su na pročeljima povijesnih zgrada, pa čak i onih pod zaštitom UNESCO-a. Od najma vlasnici dobro zarađuju, a privatne tvrtke koje postavljaju velik broj bankomata uzimaju izdašnu proviziju.

Austrougarska vrata u Poreču imaju veliku umjetničke vrijednosti. Njihovo desno krilo zamijenio je bankomat. ''Strašno, ne bi se to trebalo jer je šteta da se tako neke stvari unište'', kazala je Porečanka Ružica.

Pročitajte i ovo Euro na bankomatu PRAĆENJE I KONTROLA CIJENA Jesmo li uspješno završili prelazak na euro? EK objavila izvješće Ilustracija muke po euru Velike promjene od danas na bankomatima, pripazite gdje podižete novac

Gradonačelnik Poreča Loris Peršulić kazao je da je na to reagirao još prije gotovo dva mjeseca i prijavio slučaj policiji i Konzervatorskom odjelu koji je odgovorio da će tražiti hitno uklanjanje bankomata s austrougarskih vrata, ali bankomat i dalje stoji na pročelju vrata. ''To je čisto iskorištavanje čovjeka i sustava. Bankomat imat zabranu, a još je tu i još radi'', rekao je Peršulić.

Samo na dubrovačkom Stradunu ima 20 bankomata, a na širem području povijesne jezgre čak 32. ''Tome smo doskočili jučer novom odlukom o komunalnom redu u kojem se odluka vezana za bankomate, prethodno se traži suglasnost konzervatorskog odjela u Dubrovniku, navedenu odluku smo iskomunicirali s Ministarstvom kulture'', rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Ministarstvo je, kaže gradonačelnik, donijelo i smjenice na koji način će konzervatorski odjeli dodjeljivati suglasnosti. ''Ukoliko isti nemaju navedene suglasnosti, izdat će rješenje da u roku od 30 dana trebaju ili ishoditi suglasnost ili ukloniti bankomat'', objašnjava Franković.

Kazne neće biti male. Deset tisuća kuna na dan plus dvije tisuće kuna po odgovornoj osobi. I tako svaki dan dok se bankomat bez suglasnosti ne ukloni.

Iako svi šute, Dnevnik Nove TV neslužbe doznaje kako vlasnici prostora na godinu zarade oko 10.000 eura. Provizija, pa, za podignut novac raste i do 30 posto.

Prema podacima HNB-a u 2018. godine se kroz čitavu godinu ugradilo 216 bankomata. U samo prva tri mjeseca, ove godine ta se brojka i više nego udvostručila. Zaključno s 31. ožujkom, ugrađeno je 464 bankomata.

Trenutačno, najviše bankomata u Hrvatskoj ima Splitsko-dalmatinska županija, njih 798. Slijede ju Primorsko-goranska županija s 497 i Istarska s 470 bankomata.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene