Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIŽE LI PROMJENA?

Ujesen kreće eksperimentalna kurikularna reforma, u školama nezadovoljni: "Uvijek je kratak rok za prijavu i uvijek se radi ad hoc"

Želimir Čečura, ravnatelj XIII. gimnazije (Foto: Dnevnik.hr)
Želimir Čečura, ravnatelj XIII. gimnazije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja (Foto: Dnevnik.hr) Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Želimir Čečura, ravnatelj XIII. gimnazije (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
"Računamo da će u toj eksperimentalnoj fazi sudjelovati oko 1300 učitelja, i oko šest tisuća učenika", kazala je Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv školama da sudjeluju u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme. Program pod nazivom "Škola za život" provodit će se od jeseni u 70-ak škola, a za njegovu je provedbu osigurano oko 200 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izazvao buru reakcija Blaženka Divjak o Pupovcu: "Treba biti oprezan s takvim izjavama" Školska torba/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ostala su još tri mjeseca Hoće li reforma obrazovanja moći biti implementirana? "Prema mojoj procjeni, spremnost škola je 2,5 od 5"

"Računamo da će u toj eksperimentalnoj fazi sudjelovati oko 1300 učitelja, i oko šest tisuća učenika", kazala je Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja. Potom je objasnila i što će ta eksperimentalna reforma značiti za učenike i njihove nastavnike.

"Znači prije svega osposobljavanje naših učenika za izazove u njihovom životu u 21. stoljeću, u životu koji će oni živjeti u svijetu barem digitalne revolucije, četvrte industrijske revolucije. Moraju znati rješavati probleme, moraju znati kritički promišljati, a ne svoju školu i svoje osposobljavanje bazirati na bubanju činjenica."

Eksperimentalna nastava trebala bi donijeti, kako kažu u resornome ministarstvu, lakše torbe i motiviranije nastavnike. Ravnatelj XIII. zagrebačke gimnazije ima svoj recept za manje kilograma u torbama.

Želimir Čečura, ravnatelj XIII. gimnazije (Foto: Dnevnik.hr) Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Te torbe možete olakšati tako da napravite nove škole, nove programe, nove učitelje izgradite i onda tek možete ići u pravu reformu, a to znači da prvenstveno moramo smanjiti broj predmeta, koji je na žalost strahovito visok", kazao je Želimir Čečura, ravnatelj XIII. gimnazije Zagreb.

Školama je za prijavu ostalo nešto manje od mjesec dana. "Uvijek je kratak rok i uvijek se radi na ad hoc. Meni to nikako nije jasno, uvijek se donose neki pravilnici prije kraja nastavne godine i onda imamo probleme, ili se donose u osmom mjesecu, pa onda navrat nanos pokušavamo nešto napraviti", kaže Čečura.

Program kreće na jesen, a odabrane škole dobit će stručnu i financijsku pomoć ministarstva.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene