"Računamo da će u toj eksperimentalnoj fazi sudjelovati oko 1300 učitelja, i oko šest tisuća učenika", kazala je Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja.

Galerija


Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv školama da sudjeluju u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme. Program pod nazivom "Škola za život" provodit će se od jeseni u 70-ak škola, a za njegovu je provedbu osigurano oko 200 milijuna kuna.

Vezani članci Škola za život (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Reforma ostala u sjeni štrajka: Što se sve promijenilo u školama – od rubrika u imeniku do velike novosti za prvašiće Slika nije dostupna Učenicima se udžbenici počeli raspadati već nekon prvog dana nastave: "Kako koju stranicu okrenete, tako listovi ispadaju"

"Računamo da će u toj eksperimentalnoj fazi sudjelovati oko 1300 učitelja, i oko šest tisuća učenika", kazala je Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja. Potom je objasnila i što će ta eksperimentalna reforma značiti za učenike i njihove nastavnike.

"Znači prije svega osposobljavanje naših učenika za izazove u njihovom životu u 21. stoljeću, u životu koji će oni živjeti u svijetu barem digitalne revolucije, četvrte industrijske revolucije. Moraju znati rješavati probleme, moraju znati kritički promišljati, a ne svoju školu i svoje osposobljavanje bazirati na bubanju činjenica."

Eksperimentalna nastava trebala bi donijeti, kako kažu u resornome ministarstvu, lakše torbe i motiviranije nastavnike. Ravnatelj XIII. zagrebačke gimnazije ima svoj recept za manje kilograma u torbama.

Želimir Čečura, ravnatelj XIII. gimnazije (Foto: Dnevnik.hr)
Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja (Foto: Dnevnik.hr)

"Te torbe možete olakšati tako da napravite nove škole, nove programe, nove učitelje izgradite i onda tek možete ići u pravu reformu, a to znači da prvenstveno moramo smanjiti broj predmeta, koji je na žalost strahovito visok", kazao je Želimir Čečura, ravnatelj XIII. gimnazije Zagreb.

Školama je za prijavu ostalo nešto manje od mjesec dana. "Uvijek je kratak rok i uvijek se radi na ad hoc. Meni to nikako nije jasno, uvijek se donose neki pravilnici prije kraja nastavne godine i onda imamo probleme, ili se donose u osmom mjesecu, pa onda navrat nanos pokušavamo nešto napraviti", kaže Čečura.

Program kreće na jesen, a odabrane škole dobit će stručnu i financijsku pomoć ministarstva.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr