Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obrana u slučaju Podravka za svjedoke zove Jadranku Kosor i ministricu Matulović Dropulić.


Još se razmišlja može li Polančecu koristiti i svjedočenje predsjednika Sabora, Luke Bebića. Društvo bi im trebao praviti i bivši šef Ivo Sanader. 'To nije bilo nepoznato ni Vladi pa ni gospodinu Sanaderu, o tome postoje dokazi u spisu', istaknuo je Mato Matić, odvjetnik Zdravka Šestaka.

Vezani članci Podravka Predsjednik Nadzornog odbora Podravke podnio ostavku Slika nije dostupna Pogledajte Sanaderov iskaz USKOK-u

>> Sastanak s Polančecom Sanadera povezuje s Podravkom i Inom?

Članove Vlade obrane žele pred sudom jer ih USKOK u istrazi nije ispitao. 'Mislim da su njihova saznanja dragocjena i mislim da će se moći utvrditi da Polančec nije prodao Inu, već je to bila odluka Vlade, a prije toga politička odluka vrha HDZ-a', ističe Polančecov odvjetnik Anto Nobilo.

U jučerašnjim reakcijama na Polančecov iskaz pred saborskim povjerenstvom HDZ-ovi ministri to nisu pobijali. To je neosporno i za šefa Nadzornog odbora Podravke. 'Politika je imala saznanja o tim transakcijama, koliko detaljno, to je teško reći', rekao nam je Ljubo Jurčić, predsjednik NO Podravke.

Sud mora odlučiti

Svaki detalj o aferi Spice teško da su znali. Dionice su menadžeri kupovali preko Fime Milana Horvata. 10.64 posto deponirali su na off šor kompaniju Fimu Ami LTD. s Malte. Kredit na ime Podravke uzeli su od Merrill Lyncha. Polog su bile dionice koje su u krizi pale ispod i procijenjenih 450 kuna. Pad burze je pridonio da se otkriju ove sve transakcije.

Za isplatu Merrill Lyncha prebacivani su milijuni preko splitskog SMS-a i križevačkog Gradeca. Merrill Lynchov zamjenjuje povoljniji OTP-ov kredit, iza kojeg stoji MOL, a Podravkine dionice mogu se isplatiti Ininim. 'Mađari dopuštaju da to plaćanje bude kešom, ili dionicama Ine, jer su dionice Ine njima vrlo interesantne', zaključuje Matić.

Podravci je nanesena šteta od 401 milijun kuna, a hoće li o odnosima između Podravke, OTP banke, MOLA i Ine saslušani biti i bivši premijer, te aktualna premijerka sa suradnicima odlučit će Županijski sud u Zagrebu. No, prije toga sud mora odlučiti hoće uopće prihvatiti opsežnu USKOK-ovu optužnicu od 358 stranica, napisanu za slučaj naziva Menadžer.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju