Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik u vašem selu

Posjetili smo mjesto gdje broj stanovnika stalno pada: ''Krivi smo svi, a vrh države najviše''

Dnevnik u vašem selu: Zaboravljeno podvelebitsko primorje (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Dnevnik u vašem selu: Zaboravljeno podvelebitsko primorje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik u vašem selu: Načelnik općine Karlobag o proizvodnji sireva i drugih mliječnih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dnevnik u vašem selu: Načelnik općine Karlobag o proizvodnji sireva i drugih mliječnih proizvoda (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Zaboravljeno podvelebitsko primorje (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Dnevnik u vašem selu: Zaboravljeno podvelebitsko primorje (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Zaboravljeno podvelebitsko primorje (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Dnevnik u vašem selu: Zaboravljeno podvelebitsko primorje (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Zaboravljeno podvelebitsko primorje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik u vašem selu: Zaboravljeno podvelebitsko primorje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Dnevnik u vašem selu: Zaboravljeno podvelebitsko primorje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
Reporteri rubrike Dnevnik u vašem selu posjetili su podvelebitsko primorje.

Kišnica je jedini je izvor pitke vode bračnom paru Milković. Sudbinu dijele s 550 kućanstava južno od Karlobaga. U izradi je projektna dokumentacija koja bi napokon trebala donijeti vodu iz vodovoda. "Bilo bi dobro da dođe. Ja bih želio da dođe dok sam ja živ, da i ja to upamtim", kazao je Jure Milković.

Pročitajte i ovo Medvjedić na stijeni (Foto: Screenshot snimke Darija Švagelja) Zaigrani mladunac Najslađa snimka koju ćete danas vidjeti: Medvjedić se u sekundi popeo na visoku stijenu Dnevnik u vašem selu: Geopark Papuk (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik u vašem selu Velik potencijal, a prijeti mu izumiranje: Jedini hrvatski geopark na visinama buja, a na obroncima – nestaje

Neki zaseoci podno Velebita još nemaju ni električnu energiju. "U ovome trenutku su radovi u tijeku, polaganjem kabelskih dalekovoda sada će se ustvari ostvariti energetski uvjeti da se mogu priključiti kupci koji do sada nikad nisu imali napajanje električnom energijom", kazao je Ernest Petry.

Osnovnu školu u Karlobagu pohađa 36 učenika. Područne više ne rade. Veliki problem je nedostatak izvannastavnih aktivnosti. "Našli smo osobu koja bi ih poučila nogometu. Organiziramo razne radionice. Jednostavno nastojimo se okupljati kroz neke aktivnosti općenito", kazao je otac troje djece, Nenad Tuškan.

Župnik koji pokriva župe od Svetoga Jurja do Porozine ove je godine imao 10 krštenja i tri vjenčanja. "U Svetom Jurju je bilo 19 sprovoda, u Jablancu je bilo četiri, u Lukovu jedan, a u Starigradu nema tko ni umirati, pa nije bilo ni jednog", otkriva Silvije Milin.

Neki budućnost vide u turizmu

Početkom prošlog stoljeća Karlobag je brojio 4500 stanovnika. Danas oko 900. Dio mladih poput Nikice Tomljenovića budućnost vidi u turizmu: "Ovom mjestu općenito fali sadržaja i tako našem objektu tako da bi za iduću svakako planiramo napraviti bazen i nekakve sadržaje za djecu".

Komunalno poduzeće s 50 zaposlenih najveći je poslodavac u općini. Antonija je došla iz Slavonije raditi u siranu. "Stvarno mi se sviđa i lijepo je, Velebit je malo drukčiji nego Slavonija, tako da nije loša promjena", otkriva Antonija.

Dovođenjem pitke vode i električne energije, obnovljenim prometnicama otvaraju se mogućnosti za razvoj ovoga kraja. Podgorci se samo nadaju da nije kasno. Zanimljiva je ova poduzetnička priča Općine Karlobag sa siranom.

Krivi svi, "a vrh države najviše"

Jesu li te mjere dale rezultata u Karlobagu je za Dnevnik Nove TV provjerio Marko Balen.

Čini se da rezultata ima. Nalazimo se u sirani, čiji je osnivač Općina, gdje namjeravaju vrlo skoro povećati broj krava, pa tako i proizvodnju sireva i drugih mliječnih proizvoda. S nama je načelnik Općine Karlobag Ivan Tomljenivoć, čija je ovo i bila ideja. Osim sirane što još drži komunalno poduzeće i koliko je ljudi zaposleno na tim poslovima?

Komunalno poduzeće bavi se još ugostiteljstvom i turizmom. Zapošljava oko 50 ljudi. Imamo konje za jahanje, kočije, sanjke i bavimo se sa skijanjem, imamo skijalište.

Općina je trenutačno najveći poslodavac, ima li nade da bi se to uskoro moglo promijeniti, ima li zainteresiranih investitora u turizam ili neku drugu gopsodarsku granu?

Imamo nekih najava o investicijama. Moglo bi se investirati u ribogojilište u Lukovu Šugarju, u samom mjestu Ribarica imamo jednog stranog ulagača koji misli napraviti 30 objekata.

Broj stanovnika u Podgorju smanjuje se iz godine u godinu, tko je odgovoran i što bi trebalo napraviti da se promijeni loša demografska situacija?

Od Drugog svjetskog rata do danas sve do danas to drastično pada. A tko je odgovoran? Svi mi zajedno, a vrh države najviše. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene