Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EK: Sredstva za RH nisu izgubljena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska nije izgubila sredstva iz nacionalnog programa PHARE 2006 već Europska komisija trenutno ne odobrava ovjeru ugovora za projekte iz tog programa, izjavio je u srijedu savjetnik Delegacije Europske komisije u RH i voditelj operativne sekcije Oskar Benedikt, istaknuvši pritom da Komisija nije zabilježila nikakav slučaj zloupotrebe novca iz europskih pretpristupnih fondova.

- Novac nije izgubljen...suspendirane su ovjere na ugovore, kazao je Benedikt. On je objasnio da EK nije zadovoljna javnim natječajima.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Slika nije dostupna Zna se i kad će porast Nije dobro: Ministar Marić govori o padu BDP-a od 8 posto, Europa misli drugačije

- Natječajne dokumentacije stižu prekasno, a također bi trebalo poboljšati njihovu kvalitetu, dodao je dužnosnik Delegacije EK u Hrvatskoj. Smatra da, kao i u drugim zemljama od kojih su neke već članice Unije, hrvatsko Ministarstvo financija treba biti više kadrovski popunjeno.

- Pritom je vrlo važno da se radi o što stručnijem osoblju, rekao je Benedikt, dodavši da je do stručnjaka vrlo teško doći jer se radije odlučuju za bolje plaćene poslove u privatnim tvrtkama. Smatra, ipak, da se i taj problem, "uz političku volju", može riješiti.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je napravila znakovit napredak kada je u pitanju upravljanje novcem, ali u EU su na snazi vrlo složena pravila i procedure po tom pitanju.

- Hrvatska je prije godinu i pol preuzela odgovornost za upravljanje europskim fondovima i napredak je znakovit, kazao je Benedikt, objasnivši da u činjenici da Hrvatska od 62,8 milijuna eura nije iskoristila 7,3 milijuna eura ne vidi ništa neobično.

- To je nešto sasvim normalno ako Hrvatsku usporedimo sa bivšim zemljama kandidatima, dodao je.

- U sljedeća tri mjeseca očekujemo napredak što se tiče natječajne dokumentacije i novac neće biti izgubljen, poručio je Benedikt.

Istaknuo je da je ono što EU želi vidjeti kada su u pitanju javni
natječaji i ponude za javnu nabavu "konkurentnost kroz proceduru javnog natječaja".

- Transparentnost je izuzetno važna, podsjetio je Benedikt.

Rok za ugovaranje za program PHARE 2006 ističe 30. studenoga, a u Ministarstvu financija je u tijeku obrada natječajne dokumentacije i provedba postupka ocjenjivanja ponuda za određene projekte.

Što se tiče scenarija prema kojem bi Hrvatska mogla izgubiti
akreditaciju za upravljanje pretpristupnim fondovima, a riječ je o 140 milijuna eura godišnje, Benedikt je kazao da EK spomenutim mjerama to "upravo želi izbjeći".

Europska komisija zbog istih slabosti u provedbi sustava upravljanja projektima iz fondova EU-a za pet milijuna eura smanjila je sredstva iz programa IPA.

Komisija je izrazila nadu da će te mjere, kako je rekla
glasnogovornica Krisztina Nagy, biti "privremene".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene