Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska nije izgubila sredstva iz nacionalnog programa PHARE 2006 već Europska komisija trenutno ne odobrava ovjeru ugovora za projekte iz tog programa, izjavio je u srijedu savjetnik Delegacije Europske komisije u RH i voditelj operativne sekcije Oskar Benedikt, istaknuvši pritom da Komisija nije zabilježila nikakav slučaj zloupotrebe novca iz europskih pretpristupnih fondova.


- Novac nije izgubljen...suspendirane su ovjere na ugovore, kazao je Benedikt. On je objasnio da EK nije zadovoljna javnim natječajima.

Vezani članci Europski sud za ljudska prava, ilustracija Hrvatska u Strasbourgu izgubila tri slučaja zbog povrede prava na pošteno suđenje Slika nije dostupna Hrvatskoj će biti odmrznuta sredstva iz programa PHARE 2006

- Natječajne dokumentacije stižu prekasno, a također bi trebalo poboljšati njihovu kvalitetu, dodao je dužnosnik Delegacije EK u Hrvatskoj. Smatra da, kao i u drugim zemljama od kojih su neke već članice Unije, hrvatsko Ministarstvo financija treba biti više kadrovski popunjeno.

- Pritom je vrlo važno da se radi o što stručnijem osoblju, rekao je Benedikt, dodavši da je do stručnjaka vrlo teško doći jer se radije odlučuju za bolje plaćene poslove u privatnim tvrtkama. Smatra, ipak, da se i taj problem, "uz političku volju", može riješiti.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je napravila znakovit napredak kada je u pitanju upravljanje novcem, ali u EU su na snazi vrlo složena pravila i procedure po tom pitanju.

- Hrvatska je prije godinu i pol preuzela odgovornost za upravljanje europskim fondovima i napredak je znakovit, kazao je Benedikt, objasnivši da u činjenici da Hrvatska od 62,8 milijuna eura nije iskoristila 7,3 milijuna eura ne vidi ništa neobično.

- To je nešto sasvim normalno ako Hrvatsku usporedimo sa bivšim zemljama kandidatima, dodao je.

- U sljedeća tri mjeseca očekujemo napredak što se tiče natječajne dokumentacije i novac neće biti izgubljen, poručio je Benedikt.

Istaknuo je da je ono što EU želi vidjeti kada su u pitanju javni
natječaji i ponude za javnu nabavu "konkurentnost kroz proceduru javnog natječaja".

- Transparentnost je izuzetno važna, podsjetio je Benedikt.

Rok za ugovaranje za program PHARE 2006 ističe 30. studenoga, a u Ministarstvu financija je u tijeku obrada natječajne dokumentacije i provedba postupka ocjenjivanja ponuda za određene projekte.

Što se tiče scenarija prema kojem bi Hrvatska mogla izgubiti
akreditaciju za upravljanje pretpristupnim fondovima, a riječ je o 140 milijuna eura godišnje, Benedikt je kazao da EK spomenutim mjerama to "upravo želi izbjeći".

Europska komisija zbog istih slabosti u provedbi sustava upravljanja projektima iz fondova EU-a za pet milijuna eura smanjila je sredstva iz programa IPA.

Komisija je izrazila nadu da će te mjere, kako je rekla
glasnogovornica Krisztina Nagy, biti "privremene".