Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Italije i Grčke

EUROPSKA KOMISIJA ODREDILA KVOTE Hrvatska će u 2 godine primiti 1062 imigranta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska Komisija donijela je novi prijedlog o imigrantskim kvotama, odnosno broju imigranata koje bi trebala primiti svaka zemlja članica Unije. Hrvatska bi primila 1062 imigranta.

Europska komisija je predstavila detaljan prijedlog za raspodjelu sirijskih i eritrejskih izbjeglica iz Grčke i Italije po svim zemljama EU-a, a Hrvatska bi ih trebala primiti ukupno 747. Za europski fond za azil, migracije i integracije namijenjeno je 240 milijuna eura u sljedeće dvije godine.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Slika nije dostupna Uključene Grčka i Turska PROCURILI DETALJI?! Hoće li ovaj plan zaustaviti priljev izbjeglica u Europu

Pravna podloga za to je hitni interventni mehanizam predviđen u članku 78 Ugovora o funkcioniranju Europske unije, koji bi se sada aktivirao prvi put. Taj interventni program primjenjivao bi se na sirijske i eritrijske državljane, kojima je potrebna međunarodna zaštita i koji su stigli u Italiju ili u Grčku nakon 15. travnja ili koji će nakon tamo stići nakon aktiviranja toga mehanizma.

Ukupno njih 40 tisuća, 24 tisuće iz Italije i 16 tisuća iz Grčke, trebalo biti razmješteno po drugim zemljama članicama prema ključu utvrđenom po nekoliko kriterija - broju stanovnika, BDP-u, stopi nezaposlenosti i broju ranije primljenih izbjeglica.

Mađarska ne želi primiti izbjeglice!

Za Hrvatsku je utvrđen ključ od 1,87 posto od ukupnog broja izbjeglica koje treba raspodijeliti, odnosno 448 izbjeglica iz Italije i 299 iz Grčke.

Zemlje članice trebale bi iz europskog proračuna dobiti šest tisuća eura za svaku osobu koju prime u sklopu toga programa. Za europski fond za azil, migracije i integracije namijenjeno je 240 milijuna eura u sljedeće dvije godine.

Komisija je također predstavila i preporuku za preseljenje 20.000 osoba koji se trenutno nalaze izvan Unije, a koje imaju pravo na međunarodnu zaštitu. Hrvatska bi po izračunu Komisije trebala primiti njih 315, što je 1,58 posto.

Ribari spasili više od 100 izbjeglica

Komisija želi da oba programa budu obavezna.

O prijedlogu za raspodjelu izbjeglica iz Grčke i Italije, zemlje članice će odlučivati kvalificiranom većinom. Drugi prijedlog je samo preporuka jer za njega nema pravne podloge. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene