Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uobičajene molbe

Poznati rezultati ovogodišnje državne mature: "Riješeno je najviše ispita bez greške do sada"

Konačne rezultate ispita državne mature na ljetnom ispitnom roku u školskoj godini 2021./2022. predstavio je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović danas u 13 sati.

Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović će danas u 13 sati predstaviti konačne rezultate ovogodišnje državne mature na ljetnom ispitnom roku.

"Najčešći prosjek je bio 4,5 za gimnazijalce, a 3,6 za one iz strukovnih škola", rekao je Filipović koji je istaknuo da neće isticati najbolje i najlošije škole da se ne bi dogodio pritisak na njih.

Naglasio je da je ove godine pet posto više pristupnika na višim razinama u odnosu na prošlu godinu. "Ohrabrujuć podatak", zadovoljno je rekao Filipović.

Najveći interes je pokazan prema fizici, biologiji i politci i gospodarstvu. "Što se tiče prigovora, broj je ove godine bio 2837", kazao je Filipović i istaknuo da je to manje u odnosu na prošlu godinu.

I nakon drugog stupnja prigovora, uvaženo je 0,6 posto, a ostali su odbijeni. "223 gimnazijalaca nije položilo državnu maturu. Prošle godine bilo ih je 360 i to me veseli", priznaje Filipović.

Što se tiče učenika strukovnih škola koji nisu prošli nešto na maturi, ove godine ih je manje nego prošle godine. "Broj negativnih ocjena je ove godine bilo 12.346, godinu prije gotovo 2000 više", pojasnio je Filipović.

Najviše pada je bilo iz matematike, zatim hrvatskog i na kraju engleskog. Gimnazijalaca je bilo 15 posto ispod praga prolaznosti.

Znatan broj učenika je predao prazan esej. "Takvih je bilo 1284 učenika", kazao je Filipović.

Eseja s 0 bodova bilo je 10,1 posto. "Unatoč tome, 624 njih je položilo hrvatski jezik, iako esej nije bio uvjet", rekao je Filipović.

2023. će po prvi put učenici morati prijeći prag za esej, isto tako će hrvatski jezik pisati na jedinstvenu razinu. "U mnogim europskim zemljama to nije bila praksa i materinjski jezik to zaslužuje - neovisno o učenika gimnazija ili strukovnih gimnazija", najavio je Filipović.

Lošije je napisan njemački jezik u odnosu na prošle godine - na obje razine. Kemija i psihologija, povijest i likovni su bolje napisani ove godine, u usporedbu s prošlom.

Informacija je lošija nego prošle godine.

332 učenika su prošla s peticama sve ispite, što je najviše dosad. "Nemamo nijednog učenika koji ima sva tri predmeta stopostotno riješena", rekao je Filipović.

"Učenici su prošli niz nedaća. Koronavirus, zbog potresa su imali otežane okolnosti, štrajk prosvjetara...", naveo je Filipović. Napomenuo je da nije zadovoljan što se učenici pripremaju za maturu izvan škole. "Svjesni svih hendikepa koje su učenici imali i taj oblik pripreme je bio nešto izraženiji", kazao je Filipović.

Po prvi put, od 2010., prag prolaznosti se nije mijenjao ni u jednom predmetu.

Filipović je rekao da ove godine nije bilo grešaka u ispitima. "Nemojte mi to napraviti jer ja to ne mogu preživjeti. To što se dogodilo prošle godine je nedopustivo", priznaje Filipović.

Pročitajte i ovo Razrednica s maturantima u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu oglasili se policija i ministarstvo Novi incident pred školom u Slavonskom Brodu: "Nema ustaša od '45, jel to jasno vama novinarima"

"Centar je zaprimio prigovore gdje se žale na lepršanje ptica, sirene na ulici i slično. Jedan se učenik žalio na 25 pitanja s istim tekstom prigovora, samo je mijenjao broj pitanja. A već je uobičajena molba da se doda još koji bod jer im nedostaje za upis. Očito ponukani akcijom 'mama je mama - daj pet'", zaključili su za Jutarnji list iz NCVVO-a.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene