Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ostane li Branimir Glavaš u pritvoru, HSP neće podržati prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, izjavio je predsjednik HSP-a Anto Đapić.


Đapić je novinarima u Saboru rekao da osobno ne vjeruje da će HDZ odustati od dogovora s HSP-om da Sabor ne dopusti pritvaranje Branimira Glavaša i po osnovi težine kaznenog djela ratnog zločina protiv civila za koje ga se tereti, te da bi, u suprotnom, suradnja dviju stranaka "do daljnjega bila gotovo nemoguća".

Vezani članci Slika nije dostupna Šišljagić: HDZ je stranka čiji se članovi međusobno optužuju za lopovluk Slika nije dostupna Šišljagić ostaje predsjednik HDSSB-a

"Velika stranka, kakva je HDZ, na tako velikom pitanju ne može ne poštivati dogovor", rekao je Đapić novinarima u Saboru, podsjetivši da bi to bilo drugo HDZ-ovo kršenje dogovora s HSP-om, poslije odustanka od suradnje nakon izbora 2003.

"Ovo je pitanje u ideološkom i političkom smislu ravno onomu otprije tri godine", dodao je.

Đapić je ustvrdio da se s premijerom Ivom Sanaderom sastao i prošlog tjedna, te da mu je Sanader rekao kako se HDZ neće dati ucjenjivati na pitanju Glavaša.

"Odgovorio sam mu da, kao što se HDZ neće dati ucjenjivati, tako se i Anto Đapić neće dati prodati", kazao je Đapić.


HDSSB: HDZ i HSP dogovorili da se Glavašu ne produlji pritvor

Saborski zastupnici HDSSB-a Ivan Drmić i Vladimir Šišljagić kazali su kako ne vjeruju da će HDZ odustati od ranije iznesenog stava da Sabor ne treba dopustiti da se Branimira Glavaša pritvori i po osnovi težine kaznenih djela za koje ga se tereti.

"Ne vjerujem da će se to dogoditi, jer Ivu Sanadera, Vladimira Šeksa i Luku Bebića držim ozbiljnim ljudima", kazao je Šišljagić na konferenciji za novinare, objašnjavajući da je vrh HDZ-a, uključujući i Sanadera, unaprijed s HSP-om dogovorio da se produljenje Glavaševa pritvora neće odobriti.

Ustvrdio je da su HSP i HDSSB zbog postignutog dogovora povukli svoje zaključke, te naglasio da u međuvremenu nije bilo novih momenata kojima bi HDZ mogao obrazložiti eventualno odstupanje od iznesenog stava.

Podsjetio je i da je Klub HDZ-a bio jedinstven u ocjeni da Glavašu ne treba produljiti pritvor, te da su taj stav u saborskoj raspravi branili predsjednici Kluba i Sabora Luka Bebić i Vladimir Šeks.

Njegov stranački kolega Ivan Drmić Državno odvjetništvo i policiju optužio je da preko medija plasiraju poluinformacije kojima je cilj sotonizirati Glavaša. 

Drmić je rekao i da Glavašu nije dopušteno da se obrani od "medijske hajke", budući da je tzv. slučaj selotejp, u kojemu osječko tužiteljstvo Glavaša tereti kao nalogodavca ubojstava civila na obali Drave 1991., zaštićen oznakom tajnosti.

Šefa osječke policije Vladimira Fabera dvojica HDSSB-ovaca optužuju da iz spisa "čisti sve dokumente i svjedoke koji bi Glavašu mogli ići u prilog".

Još jednom su ustvrdili da je riječ o montiranom procesu, te da ni jedan od 48 svjedoka ispitanih u istražnom postupku u tzv. slučaju garaža, pred Županijskim sudom u Zagrebu, ni izravno ni neizravno ne tereti Glavaša.

"Cijeli taj proces temelji se na izjavama jednog jedinog svjedoka, koji je u samo nekoliko dana svoju iskaz mijenjao šest puta", rekao je Drmić, objašnjavajući da je riječ o Krunoslavu Fehiru, koji je priznao mučenja i ubojstva osječkih civila.

Što se tiče istrage u osječkom "slučaju selotejp", Drmić je ustvrdio da svjedoci ni tamo ne terete Glavaša, izuzev Gordane Getoš-Magdić, za koju tvrdi da je u policiji ispitivana čak 50 sati.

Odbacio je i medijske napise da je Glavaša kao nalogodavca u tom slučaju označio zaštićeni svjedok, ističući da samo jedna osoba ima taj status, a ona se, kaže, brani šutnjom.

Naglasio je da je Krunoslav Fehir priznao i ubojstva dvojice civila
na obali Drave 1991., ali da je osječko tužiteljstvo, unatoč toj
činjenici, za isto kazneno djelo osumnjičilo i Glavaša te Samostalnu uskočku satniju.

"Je li moguće da se u isti vrijeme i na istom sudu za isto kazneno djelo pokreću postupci protiv različitih osoba", upitao je Šišljagić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju