Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Đapić: Ili Glavaš na slobodi ili NE proračunu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostane li Branimir Glavaš u pritvoru, HSP neće podržati prijedlog državnog proračuna za iduću godinu, izjavio je predsjednik HSP-a Anto Đapić.

Đapić je novinarima u Saboru rekao da osobno ne vjeruje da će HDZ odustati od dogovora s HSP-om da Sabor ne dopusti pritvaranje Branimira Glavaša i po osnovi težine kaznenog djela ratnog zločina protiv civila za koje ga se tereti, te da bi, u suprotnom, suradnja dviju stranaka "do daljnjega bila gotovo nemoguća".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDSSB odgovorio ministru Iviću Šišljagić: HDZ je stranka čiji se članovi međusobno optužuju za lopovluk Slika nije dostupna 'I dalje zajedno' Šišljagić ostaje predsjednik HDSSB-a

"Velika stranka, kakva je HDZ, na tako velikom pitanju ne može ne poštivati dogovor", rekao je Đapić novinarima u Saboru, podsjetivši da bi to bilo drugo HDZ-ovo kršenje dogovora s HSP-om, poslije odustanka od suradnje nakon izbora 2003.

"Ovo je pitanje u ideološkom i političkom smislu ravno onomu otprije tri godine", dodao je.

Đapić je ustvrdio da se s premijerom Ivom Sanaderom sastao i prošlog tjedna, te da mu je Sanader rekao kako se HDZ neće dati ucjenjivati na pitanju Glavaša.

"Odgovorio sam mu da, kao što se HDZ neće dati ucjenjivati, tako se i Anto Đapić neće dati prodati", kazao je Đapić.


HDSSB: HDZ i HSP dogovorili da se Glavašu ne produlji pritvor

Saborski zastupnici HDSSB-a Ivan Drmić i Vladimir Šišljagić kazali su kako ne vjeruju da će HDZ odustati od ranije iznesenog stava da Sabor ne treba dopustiti da se Branimira Glavaša pritvori i po osnovi težine kaznenih djela za koje ga se tereti.

"Ne vjerujem da će se to dogoditi, jer Ivu Sanadera, Vladimira Šeksa i Luku Bebića držim ozbiljnim ljudima", kazao je Šišljagić na konferenciji za novinare, objašnjavajući da je vrh HDZ-a, uključujući i Sanadera, unaprijed s HSP-om dogovorio da se produljenje Glavaševa pritvora neće odobriti.

Ustvrdio je da su HSP i HDSSB zbog postignutog dogovora povukli svoje zaključke, te naglasio da u međuvremenu nije bilo novih momenata kojima bi HDZ mogao obrazložiti eventualno odstupanje od iznesenog stava.

Podsjetio je i da je Klub HDZ-a bio jedinstven u ocjeni da Glavašu ne treba produljiti pritvor, te da su taj stav u saborskoj raspravi branili predsjednici Kluba i Sabora Luka Bebić i Vladimir Šeks.

Njegov stranački kolega Ivan Drmić Državno odvjetništvo i policiju optužio je da preko medija plasiraju poluinformacije kojima je cilj sotonizirati Glavaša. 

Drmić je rekao i da Glavašu nije dopušteno da se obrani od "medijske hajke", budući da je tzv. slučaj selotejp, u kojemu osječko tužiteljstvo Glavaša tereti kao nalogodavca ubojstava civila na obali Drave 1991., zaštićen oznakom tajnosti.

Šefa osječke policije Vladimira Fabera dvojica HDSSB-ovaca optužuju da iz spisa "čisti sve dokumente i svjedoke koji bi Glavašu mogli ići u prilog".

Još jednom su ustvrdili da je riječ o montiranom procesu, te da ni jedan od 48 svjedoka ispitanih u istražnom postupku u tzv. slučaju garaža, pred Županijskim sudom u Zagrebu, ni izravno ni neizravno ne tereti Glavaša.

"Cijeli taj proces temelji se na izjavama jednog jedinog svjedoka, koji je u samo nekoliko dana svoju iskaz mijenjao šest puta", rekao je Drmić, objašnjavajući da je riječ o Krunoslavu Fehiru, koji je priznao mučenja i ubojstva osječkih civila.

Što se tiče istrage u osječkom "slučaju selotejp", Drmić je ustvrdio da svjedoci ni tamo ne terete Glavaša, izuzev Gordane Getoš-Magdić, za koju tvrdi da je u policiji ispitivana čak 50 sati.

Odbacio je i medijske napise da je Glavaša kao nalogodavca u tom slučaju označio zaštićeni svjedok, ističući da samo jedna osoba ima taj status, a ona se, kaže, brani šutnjom.

Naglasio je da je Krunoslav Fehir priznao i ubojstva dvojice civila
na obali Drave 1991., ali da je osječko tužiteljstvo, unatoč toj
činjenici, za isto kazneno djelo osumnjičilo i Glavaša te Samostalnu uskočku satniju.

"Je li moguće da se u isti vrijeme i na istom sudu za isto kazneno djelo pokreću postupci protiv različitih osoba", upitao je Šišljagić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene