Vili Beroš
Vili Beroš Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar zdravstva nakon užeg kabineta Vlade komentirao je situaciju s ogromnim dugom veledrogerijama i rekao da je "pritisak prije rebalansa proračuna razumljiv".


Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice užeg kabineta Vlade komentirao je situaciju oko obustave isporuke lijekova bolnicama.

Vezani članci Sjednica Vlade - 5 Ministar Beroš o mjerama i kaznama: "Svi koji žele dobro prijavit će nedozvoljena okupljanja" koronavirus, Beograd Naši susjedi u iščekivanju vrhunca epidemije: Unatoč manjem broju testiranih nedjeljom, i danas imaju više od 6000 novih slučajeva

"Razumijemo veledrogerije, taj pritisak pred izbore ili rebalans proračuna je povećan i to je razumljivo", rekao je Beroš i naglasio da je koronakriza poremetila financijske i druge tokove. Rekao je i kako novca ima, ali da će o tome govoriti ministar financija.

"Na zadnjem sastanku poručio sam da treba razgovarati, kolega Marić je bio tamo. Nisam rekao da smanje isporuku, ne govore istinu", rekao je Beroš komentirajući navode da je predstavnicima veledrogerija rekao da smanje promet lijekova.

Upitan kako je došlo do eksplozije dugova veledrogerijama Beroš odgovara – koronakriza nije jeftina.

"U troškove poslovanja zdravstvenog sustava ulaze i troškovi zaštitne opreme, maski, vizira, mantila, porasli su troškovi i zbog nekih posebnih lijekova vezanih za koronavirus, samo trošak testiranja je preko 200 milijuna kuna. Koronakriza nije jeftina", poručio je.
Na pitanje koliko bolnice bez isporuke lijekova još mogu izdržati, Beroš odgovara: "Mogu izdržati još dovoljno dugo". Na potpitanje je li riječ o mjesec dana, ministar je rekao da će se u tom roku naći rješenje.

"Ne planira se uvođenje policijskog sata"

Komentirao je i rekordan broj zaraženih koronavirusom.

"Danas je broj veći nego ikad. Još ćemo nekoliko dana pričekati na efekt ranijih mjera, ali ako ne bude nekog pomaka uvodit će se i dodatne mjere“, rekao je Beroš pozivajući na odgovorno ponašanje.

Opomenuo je i prisutne novinare da ne drže dovoljan razmak iako nose maske i nalaze se na otvorenom. "Potpuno je jasno da se virusa horizontalno i zrakasto širi i treba biti oprezniji nego ikad", dodao je.

Beroš je komentirao i uvođenje policijskog sata u nekim zemljama i rekao da se u Hrvatskoj to ne planira. "Ako dođe vrijeme za to, svakako ćemo razmisliti o svemu što je potrebno da zaštitimo živote hrvatskih građana. Imamo i drugih mjera, policijski sat je zadnje što ćemo poduzeti", poručio je.