Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izmijenjenim se Zakonom o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika pravo upravljanja i gospodarenja dubrovačkim gradskim zidinama, a time i prihodi od prodaje ulaznica, s tog društva prenose na Grad Dubrovnik.


Društvo prijatelja dubrovačke starine najavilo je u petak podnošenje ustavne tužbe nakon što je Sabor na prijedlog Vlade izmijenio Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika.

Vezani članci Andrej Plenković Niz odluka sa zatvorenog dijela sjednice Vlade: Državni tajnik Čuraj razriješen na osobni zahtjev Premijer Plenković na sjednici Vlade Plenković o inflaciji: "Rast plaća pratio je rast cijena, očuvana je kupovna moć kućanstva"

Tajnik društva Niko Kapetanić izjavio je kako u društvu, nakon saborske rasprave u četvrtak te stranačke stege i argumenata koji su se iznosili, nisu iznenađeni ni začuđeni odlukom saborske većine.

Crkva: 'Nije moralno, ali je po zakonu'

Izvijestio je kako je Društvo prijatelja dubrovačke starine već ranije odlučilo o podnošenju ustavne tužbe u slučaju donošenja zakonskih izmjena, da je već imaju pripremljenu te da će je podnijeti u zakonskom roku.

"Malo vijeće Društva prijatelja dubrovačke starine je već donijelo odluku po tom pitanju - pokrenut ćemo ustavnu tužbu, no o svemu će se službeno očitovati predsjednik Društva Denis Orlić", poručio je Kapetanić.

Sabor je danas izglasao izmjene spomenutog zakona kojima se uređuju pitanja djelatnosti Zavoda za obnovu Dubrovnika, ali i propisuje da stupanjem zakona na snagu upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama od Društva prijatelja dubrovačke starine preuzima Grad Dubrovnik.

Sabor omogućio prebacivanje novca iz 2. mirovinskog stupa u proračun

HDZ je sinoć u Saboru ustao protiv takvog zakonskog rješenja, upozoravajući kako se time dokida ugovor između Grada Dubrovnika i Društva.

Na taj se način, isticali su HDZ-ovci, protuzakonito ulazi u građansko pravni odnos između dviju pravnih osoba te se želi omogućiti "krpanje" proračuna Grada Dubrovnika sredstvima koje uprihodi Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Vladajući su u raspravi odbacivali oporbene prozivke, tvrdeći da će nova zakonska rješenja dovesti do urednijeg i boljeg upravljanja povijesnom starinom Grada Dubrovnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju