Ako žele javnu površinu, dubrovački ugostitelji morat će raditi i zimi! Uvjet je to gradske uprave s ciljem produljenja turističke sezone, no to bi moglo ići na značajnu štetu ugostitelja jer gostiju je zimi znatno manje.
Podijelite
Iz Grada Dubrovnika u javno savjetovanje pustili su odluku o zakupu javnih površina na maksimalno pet godina. Ali uz jedan uvjet: rad zimi!
"Na taj način odlučili smo se na jedan sustav obveze rada jednog zimskog mjeseca – prosinac, siječanj ili veljača, jedan od ta tri mjeseca. Sigurno će biti disonantnih tonova, ali mi moramo razmišljati dugoročno", poručio je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.
Mato Franković - 1Foto:
DNEVNIK.hr
Gostiju je sad u Dubrovniku desetak tisuća, i to samo u povijesnoj jezgri. Tijekom zime taj se broj znatno smanjuje. Iz Zračne luke kažu kako će grad ove zime, prvi put dosad, biti povezan s više stranih destinacija.
"U odnosu na dvije prošlogodišnje međunarodne direktne linije, ove godine imat ćemo pet međunarodnih destinacija – London, Bruxelles, Beč, Istanbul i Frankfurt. Popunjenost bi ove godine trebala biti osjetno bolja nego prošle godine", kaže Ivan Maslać iz Zračne luke Ruđer Bošković.
Iz Ceha ugostitelja gledaju blagonaklono na ideju cjelogodišnjeg turizma, ali ne žele da se to lomi samo preko njihovih leđa.
"Mi ćemo zamoliti gradonačelnika da i svi ostali objekti koji bi bili prikladni rade u isto vrijeme, a mi ćemo svoju ulogu ispoštovati i prilagodit ćemo se kao što smo se dosad prilagođavali danim uvjetima", kaže Đani Banovac iz Ceha ugostitelja.
Pojedini ugostitelji ističu – probali smo raditi tijekom zime i nije išlo, poslovali smo u minusu! Usto, dodaju, te mjesece koriste za obnovu objekata i edukaciju osoblja kako bi uslugu digli na višu razinu. Problem može biti i s radnom snagom.
Turisti u Dubrovniku - 2Foto:
DNEVNIK.hr
"Prosinac vam gotovo nitko ne želi raditi jer je to jedini mjesec koji naši ljudi imaju slobodno. Jako je teško kad imate tempo koji je izazovan deset mjeseci i onda još natjerati ljude na vrijeme kad bi trebali odmoriti i biti sa svojim obiteljima da onda i to moraju odraditi", rekla je Ana Bitanga, vlasnica ugostiteljskog objekta.
Gradonačelnik kaže kako bi se ugostitelji trebali dogovoriti koju će godinu raditi koji objekti. Na kompromise – ne pristaje.
Na pitanje je li svjestan toga da bi neki ugostitelji mogli reći da ih se na ovaj način ucjenjuje, kaže:
"Pa, naravno, međutim s druge strane moraju znati da rade u jednom od najatraktivnijih gradova na svijetu i da je činjenica da rade negdje drugdje da ne bi imali uvjete kakve imaju ovdje", kaže Franković.
Javno savjetovanje traje do 27. rujna, a novi bi ugovori bili na snazi od 1. siječnja.