Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U TREĆEM KVARTALU

Državni zavod za statistiku objavio najnoviju procjenu: BDP je porastao, pogledajte koliko

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u trećem kvartalu ove godine, šesto tromjesečje zaredom, no rast je usporen, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Tromjesečni BDP u trećem tromjesečju 2022. realno je veći za 5,2 posto u odnosu na isto tromjesečje 2021. godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Iako je riječ o sporijem rastu nego u prethodnom tromjesečju, kada je porastao 8,7 posto, ovo je već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize.

Rast je u najvećoj mjeri uzrokovan povećanjem osobne potrošnje i izvoza roba i usluga. Najveći doprinos rastu ostvaren je u djelatnostima trgovina na veliko i na malo, prijevoz i skladištenje, djelatnosti pružanja smještaja te priprema i usluživanje hrane.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje negativnu stopu promjene od 0,4 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2021. realno je veći za 5,5 posto.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA Plenković: ''Milanović lupeta, on i njegovi oporbeni jataci su očajni, ne znaju kako reći ne''

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 5,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, sporije u odnosu na 7,8-postotni rast u prethodnom tromjesečju.

Izvoz roba i usluga porastao je pak za 23,3 posto na godišnjoj razini, znatno sporije nego u prethodnom tromjesečju. Pritom je izvoz roba porastao 37 posto, a usluga 18,4 posto.

Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 30,5 posto, brže nego u prethodnom kvartalu. Pritom je uvoz roba porastao za 33,4, a usluga za 15,3 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su pak u proteklom tromjesečju za osam posto na godišnjoj razini, brže nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 3,9 posto.

Porasla je i državna potrošnja, za 1,3 posto, nakon što je u prethodnom tromjesečju pala za 2,2 posto.

Pročitajte i ovo Ekonomska prognoza Europske komisije - 1 RAST OD 6 POSTO Hrvatskoj raste BDP, a klizimo u tehničku recesiju: Europskoj uniji inflacija došla do grla

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREDSTAVLJEN PRIJEDLOG PRORAČUNA Primorac: "Neupitna je predanost Vlade fiskalnoj konsolidaciji"

Rast na godišnjoj razini brži od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u drugom tromjesečju poraslo 5,5 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini palo 0,4 posto.

Rast na godišnjoj razini brži je u odnosu na prosjek u Europskoj uniji (EU), dok je na kvartalnoj razini ispod prosjeka.

Eurostat je nedavno objavio da je u proteklom tromjesečju gospodarstvo EU-a, prema sezonski prilagođenim podacima, poraslo 0,2 posto na kvartalnoj, a 2,4 posto na godišnjoj razini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene