Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To ne vodi nikuda

'Stalno se ponavljaju iste greške, Državni ured za reviziju obavi svoj posao i onda nikom ništa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Na nama kao građanima je da inzistiramo na tome da postoji nešto što će biti nakon toga izvješća.'

Svake godine u pojedinim ministarstvima i kod drugih korisnika državnog proračuna, Državni ured za reviziju pronađe nepravilnosti. Međutim, sve uvijek ostaje samo na upozorenjima. Posljedica za odgovorne nema, unatoč tome što Ured za reviziju troši više od 40 milijuna kuna na godinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provedena revizija 'PREGLEDANO' 30 HRVATSKIH STRANAKA Ove podatke o njima sigurno niste znali Slika nije dostupna Oko poslovanja DUUDI-ja Grabar-Kitarović zabrinuta nalazom Državne revizije

Utvrđene su nepravilnosti i propusti, na službene kartice podizao se novac za putovanja kojih nije bilo. previše je potrošeno na parkirališna mjesta, nepotrebno je utrošeno 550 tisuća kuna... Svaki put ista priča. Državni ured za reviziju utvrdi nepravilnosti, i ništa se ne dogodi.

'Ako se stalno ponavljaju iste greške, ako stalno ista ministarstva dobivaju bezuvjetne izvještaje, to ničem ne vodi. Zbog toga što je funkcija Državnog ureda za reviziju da pronađe nedostatak, a onda je na onima koji vode ministarstva i druga tijela javne vlasti da takve nedostatke ukloni', kaže Davorka Budimir iz hrvatskog Transparency Internationala.

Tako je bilo i sa zadnjim slučajem oko preseljenja ministra Mihaela Zmajlovića u luksuzni neboder. Revizija je dala svoje mišljenje, upozorila na nepravilnosti, ali sve se pokrenulo tek kad je pravna zastupnica ORAH-a podnijela kaznenu prijavu USKOK-u.

Neki državni službenici 20 godina nisu položili stručni državni ispit

'Ono što ćemo mi svakako u ponedjeljak napraviti jest dostaviti to kao dopunu kaznene prijave. U ovom slučaju kada se već radi o pokrenutom kaznenom postupku, nadam se da će USKOK ipak prihvatiti takav izvještaj državne revizije, da ga neće moći zanemariti', kaže potpredsjednica ORaH-a Božana Zadro.

Ključni problem možda leži u Zakonu, jer po njemu Glavni državni revizor svoje izvješće podnosi samo Saboru. Iako je ono precizno i temeljito, problem je u tome što se ono često ponovi, a nakon toga se ništa konkretno ne dogodi. Upravo to u Transparency Internationalu vide najvećim problemom.

'Na nama kao građanima je da inzistiramo na tome da postoji nešto što će biti nakon toga izvješća', rekla je Davorka Budimir.

Jer Državni ured za reviziju svake godine radi stotine revizija ministarstava, gradova, općina, lučkih uprava, kulturnih ustanova, nabava i slično. Samo se time nitko sustavno ne bavi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene