Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Iz Državnog inspektorata poručuju da su pojačani nadzori u tijeku već nekoliko dana, a po potrebi će se provoditi i nakon 25. studenoga, ovisno o oglašavanju trgovaca.


Priopćenje Državnog inspektorata prenosimo u cijelosti:

Vezani članci Računi Državni inspektorat u akciji zbog eura: Pogledajte u koliko je nadzora utvrđeno neopravdano povećanje cijena Marija Vučković Ministrica otkrila što su pokazali prvi nalazi: ''Cijene već nadziremo, činit ćemo to još detaljnije i dokad god bude trebalo''

"Tržišna inspekcija Državnog inspektorata ovih dana pojačano nadzire posebne oblike prodaje pod nazivom "crni petak" ili "black friday".

Pojačani nadzori su u tijeku već nekoliko dana, posebice danas, a provodit će se po potrebi, i nakon 25. studenoga 2022., ovisno o oglašavanju od strane trgovaca.

U ovim nadzorima tržišni inspektori prvenstveno nadziru odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda pri obavljanju posebnih oblika prodaje te vezano uz to nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima.

Do ovoga trenutka tržišni inspektori su obavili 94 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno 19 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača, a koje su se najčešće odnosile na neisticanje dvije cijene, neisticanje uvjeta prodaje, neisticanje cijena te sporadično nepoštenu poslovnu praksu. Naglašavamo kako su ovo preliminarni rezultati i kako su inspekcijski postupci u tijeku.

Istoimenu akciju tržišna inspekcija provela je i prošle godine kada je obavljeno 116 inspekcijskih nadzora te je utvrđeno 16 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača.

Sanja Vištica Podaci za studeni: Crni petak i božićni blagdani tek pred vratima, a Hrvati već troše kao ludi

Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji. Prilikom provođenja posebnih oblika prodaje robe trgovac je dužan istaknuti sniženu cijenu i najnižu cijenu koju je primjenjivao za istu robu tijekom razdoblja od 30 dana prije provođenja posebnog oblika prodaje, a isto se primjenjuju i na oglašavanje robe.

Black Friday u Hrvatskoj - 1 Crni petak i raj za šopingholičare: Hrvati troše više nego lani

Napominjemo kako potrošač, ako smatra da su neka njegova prava zakinuta isto može prijaviti Državnom inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca 'Podnošenje prijava', slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb ili osobno u Pisarnici Državnog inspektorata", stoji u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju