Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRGOVCI MAME

Podaci za studeni: Crni petak i božićni blagdani tek pred vratima, a Hrvati već troše kao ludi

Bliže se Božić i Crni petak, što znači da je počela šoping groznica. Trgovci već mame popustima, a potrošnja se zasad zbog inflacije nije smanjila.

Polako počinje šoping groznica koja svake godine najavljuje dolazak adventa. Reporterka Sanja Vištica pogledala je podatke Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS) i u Dnevniku Nove TV otkrila koliko smo novca trošili u odnosu na protekle godine.

"Gledala sam podatke za deveti i deseti mjesec i sve je to u gabaritima prethodnih godina. Potrošnja u 10 mjesecu uvijek padne jer u rujnu počinje škola i traje posezona pa se više troši u tom mjesecu, a onda se u listopadu prikoči", rekla je Vištica.

Pročitajte i ovo Granica između Hrvatske i Slovenije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK NOVE TV ISTRAŽUJE Što se krije iza austrijskog "ne" ulasku Hrvatske u Schengen? "Politička elita im je pod snažnim utjecajem poslovnih krugova"

Zatim je rekla da podaci za ovaj mjesec ipak zanimljivi.

"U prvih 18 dana potrošili smo nešto više od 11 milijardi kuna. U odnosu na isto razdoblje proteklih godina, trošilo se 27 posto više nego lani i čak 36 posto više nego 2019. Ako pogledate broj računa, on je u porastao za tek 10, odnosno osam posto u odnosu na 2019.", rekla je Vištica.

Iz tih podataka može se vidjeti utjecaj inflacije jer je ukupna potrošnja veća u odnosu na broj izdanih računa.

"Po ovome je za naslutiti da je postotak inflacije veći od statističkog prosjeka – onih 13,2 posto – a najviše se osjeti na hrani i drugim robama široke potrošnje", rekla je Vištica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teške optužbe iz Moskve Nakon dramatične snimke: Ukrajina provjerava tvrdnje o brutalnom pogubljenju ruskih zarobljenika

Budući da se bliže Božić i Crni petak, zbog čega će ljudi trošiti više novca, Državni inspektorat povećat će broj inspekcija.

"Državni inspektorat kreće već za Crni petak u pojačane akcije. Ići će i porezni inspektori, posebice kad krene advent. Češljat će se i Zagreb i ostala mjesta gdje su velika adventska događanja", rekla je Vištica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene