Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još ne znaju kako

Vrdoljak priznao da država 'mozga' kako otkupiti dionice INA-e od MOL-a?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Sve što čitate u nekoliko zadnjih dana po novinama nema veze sa ministarstvom gospodarstva. Niti postoji bilo koji iznos koji je proizišao iz ministarstva gospodarstva', kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Nakon premijera Zorana Milanovića i ministra financija Borisa Lalovca, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak također opovrgava da država namjerava otkupiti dionice INA-e od MOL-a novim kreditom od oko 20 milijardi kuna.

Ipak priznaje da se slična mogućnost otkupa razrađuje u ministarstvu, a priču donosi Dnevnik Nove TV. Sudeći prema jučerašnjoj izjavi, premijer o tome očito malo zna. Vladino podizanje 20 milijardi kuna kredita za otkup MOL-ova udjela u INI nije ideja ministarstva gospodarstva, tvrdi danas Ivan Vrdoljak.

'Sve što čitate u nekoliko zadnjih dana po novinama nema veze sa ministarstvom gospodarstva. Niti postoji bilo koji iznos koji je proizišao iz ministarstva gospodarstva', kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Vrdoljak priznaje da se u ministarstvu radi na opciji otkupa dionica INA-e, no ona je tek rezervna varijanta ako se ne postigne dogovor s MOL-om što mu je kaže prva želja.

'Imam namjeru potpuno jasnu poruku reći. Slažem se s ministrom financija, slažem se s premijerom i prethodno sam govorio ne može biti opcija kupnje pod uvjetom povećanja javnog duga, ali otvoriti mogućnost ukoliko kolege iz MOL-a kažu prodaju, da mi sebi damo šansu i da smo pripremljeni za svoju ponudu bez javnog duga, sigurno', navodi Vrdoljak.
O pripremama opcija premijer očito malo zna. Jučer se čudio najavama da bi Vlada mogla preuzeti INA-u.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

Hrvatska posuđuje 2,6 milijardi eura za otkup dionica INE od MOL-aka pos?

'Koliko ja znam nije istina jer država se neće zadužiti 3 milijarde eura jer ne želim građane dotjerati na prosjački štap', izjavio je Milanović.

Na prosjačkom štapu će kažu završiti u INA-i, ako Vlada nastavi probleme s Mol-om lomiti preko njihovih leđa. Ministarstvo financija poreznom revizijom rafinerijskog poslovanja u 2010-oj i 2011. retroaktivno kompaniji želi naplatiti 319 milijuna kuna poreza. Isto je bilo i lani. INA se s metodom obračuna ne slaže pa je podnijela tužbu Upravnome sudu koja još nije riješena.

'Svakako da taj iznos predstavlja opterećenje za INA-ino rafinerijsko poslovanje a nastave li se ovakve odluke u budućnosti one mogu imati i štetan utjecaj na daljnje ulaganja i na razinu aktivnosti u rafinerijama', izjavila je Marina Burazer, glasnogovornica INA-e.

Vrdoljak optužuje MOL da ga neprestano pokušava diskreditirati, a kaže sami narušavaju energetsku stabilnost Hrvatske najavama o gašenju sisačke rafinerije.
'Moja je želja da se ta nafta koja je hrvatsko blago da se derivati iz te nafte proizvode u Hrvatskoj', poručuje ministar Vrdoljak.

Stavovi Vlade i MOL-a ne čine se ništa bliži, a za sredinu studenog najavljuje se novi krug pregovora.


 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene