Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako roditelj koji ne živi s djetetom ne plaća alimentaciju šest mjeseci uzastopno ili devet mjeseci s prekidima, Centar za socijalnu skrb dužan je isplaćivati alimentaciju za što je država ove godine osigurala 93 milijuna kuna, rečeno je na današnjem okruglom stolu o izmjenama Obiteljskog zakona, koje su na snagu stupile 1. siječnja.


Načelnik Odjela za obitelj u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zdenko Žunić rekao je kako će Centar ta sredstva kasnije potraživati od obveznika uzdržavanja.

Vezani članci Roditelji iz Pule - 5 Doznajemo detalje: Određen istražni zatvor roditeljima preminulog dječaka u Puli, oglasio se i DORH Mali razbojnici Za pad nataliteta krive su društvene mreže, pogledajte što roditelji tamo objavljuju

Od početka godine samo je u Zagrebu Centrima za socijalnu skrb podneseno 120 zahtjeva za privremeno uzdržavanje.

Sutkinja na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu Sandra Artuković Kunšt važnom smatra odredbu o minimalnim iznosima za uzdržavanje, po kojoj minimalni iznos za uzdržavanje djeteta do šest godina iznosi 822,97 kuna mjesečno, za dijete od sedam do 12 godina 968,20 kuna, a od 13 do 18 godina 1065 kuna.

Radi se o iznosima za ovu godinu koji su izračunati na temelju zakonskog propisa, prema kojem najniži iznos za dijete do šest godina iznosi 17 posto prosječne plaće za prošlu godinu.

Pravnica Jadranka Szabo Bračanin rekla je da bi se trebali utvrditi i minimalni iznosi za uzdržavanje punoljetne djece koja se redovito školuju.

Odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko misli kako bi sud trebao imati uvid u prihode i rashode osobe koja plaća alimentaciju.

Sada se gleda prosjek plaće, pokretnine i nekretnine, a kako je kod nas još uvijek najveći izvor prihoda siva ekonomija Matijević Vrsaljko smatra da bi sud trebao imati uvid i u rashode obveznika uzdržavanja, kako bi se moglo utvrditi njegovo stvarno materijalno stanje.

Što u slučaju kada osoba ima mjesečno 3000 kuna prihoda, a 20.000 kuna rashoda, zapitala se Vrsaljko ističući kako bi sud morao imati uvid i u kartični promet takve osobe.

U sklopu okruglog stola koji je organizirala Grupa za ženska ljudska prava B.a.B.e. predstavljeno je i drugo izmijenjeno izdanje knjige "A 'ko je kriv" urednice Sanje Sarnavke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju