Neplaćanje poreza, rad na crno, droga, prostitucija, šverc cigareta, samo su dio onoga na čemu se novac zarađuje, ali ne završava u proračunu.

Galerija


Siva je ekonomija iznosila 26 milijardi kuna. Najviše je ima u trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu. Iako svi zanju da postoji, nitko ne prijavljuje iz straha.

Vezani članci Rezanje kruha Borba protiv sive ekonomije: Počinje pojačani nadzor fiskalizacije, na udaru pekarnice, slastičarnice, iznajmljivači vozila... Ilustracija (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Iznenadit ćete se: Na iznajmljivanju turistima angažirala se cijela obitelj pa otkrili koliko su zaradili

Za njezino sprječavanje potrebna je veća prisutnost inspektora.

"Treba napomenuti da smo ove godine samo u sustavu fiskalizacije napravili oko 7 i pol tisuća nadzora, gdje je otkriveno 42 posto nepravilnosti, od kojih su mahom bili ponavljajući prekršaji", govori Zdravko Marić, ministar financija.

Ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)
Siva ekonomija: 7,5 % BDP-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Pritužbe dobiju i sindikati, ali učiniti mogu malo.

"Ljudi daju pritužbe i zamole da ne reagiramo, jer se boje. Javljaju se da dobiju dio plaće na stolu, dio ispod stola, da rade puno dulje od registriranog vremena, moraju doći ranije na posao, a ostajati dulje", govori Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata.

I to je samo dio onoga na čemu država gubi novac.

Za poslodavce je siva ekonomija nelojalna konkurencija.

"Ne znate koliko vaša konkurencija ima prostora spuštati cijene, jer ako ne plaćate radnike, ako ne plaćate poreze, dio dajete u minimalcu, a ostatak na ruke, naravno da vaša cijena može biti niža nego kod poslodavca koji plaća sve poreze", govori Davor Majetić, HUP.

Štetu proračunu rade i distribucija droge, ilegalnih cigareta i alkohola.

Samo na tome izgubljeno je 2 milijarde i 200 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.