Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put u povijesti

Država će sufinancirati vrtiće, no postoji problem: "Morate biti sigurni i da će vam dijete dobiti mjesto"

Aktualno Galerija Vrtić - 2 Vrtić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vrtić - 5 Vrtić - 5 Foto: DNEVNIK.hr Vrtić - 4 Vrtić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vrtić - 3 Vrtić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Vrtić - 6 Galerija 1/6 >>
Prvi put u povijesti država će sufinancirati vrtiće. Najviše će dobiti ekonomski najnerazvijeniji gradovi i općine, oni u brdsko-planinskim područjima te na otocima. A u tim dijelovima Hrvatske to znači jamstvo funkcioniranja vrtića i kvalitetniji život.

U Babinoj Gredi u vrtić idu 73 mališana i to je najveći trošak općini. A sada će uskočiti i država, i to s 50 posto troškova po djetetu, pa se već kuju planovi.

"Mogle bi se uskladiti plaće odgojitelja, primiti stručni suradnici, poticati nova zapošljavanja, tako da se nadamo da ćemo i povećati kapacitet i obuhvat djece u vrtić", rekla je Vlatka Marošević, ravnateljica Dječjeg vrtića Regoč.

Nakon toga bi se moglo razmišljati i o smanjivanju cijene za roditelje, koja je sada za prvo dijete 100 eura, 50 eura za drugo, a za svako sljedeće 25 eura. 

Pročitajte i ovo HEP, ilustracija - 3 Oporba nezadovoljna situacijom Plenković nevjerojatno odgovorio kad će se riješiti afera plin za cent: "Kad budemo htjeli"

"Ja imam dva sina u vrtiću sada i treće i četvrto na putu. Pa bi sljedeće godine bilo četvero djece u vrtiću i iduće godine bi puno značilo da je manja cijena", poručila je Marija Gregorović.

U Babinoj Gredi maksimalnih 50 posto, a u Zagrebu najnižih 6,25 posto. Razvijeniji gradovi od države će dobivati manje - za Zagreb će to otprilike značiti 18 eura po djetetu.

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Srne Bijuk o tome misli li da bi trebala postojati mjera da roditeljima bude jeftiniji vrtić, Darijan je odgovorio: "Pa naravno, jer netko plaća više, netko manje." 

Tomislav se ne slaže. "Treba svačiji rad platiti", rekao je.

Upravo to kažu i iz sindikata predškolskog odgoja, sufinanciranje države trebalo bi prvo ići prema plaćama, koje još uvijek u nekim gradovima nisu sukladne zakonu.

"Mi i dalje imamo velik broj vrtića koji ne poštuju visinu plaće koja bi trebala biti kao u školama. Odgojitelji imaju čak do 30 posto niže plaće", istaknula je Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju.

Pročitajte i ovo Frane Barbarić Inspektorat potvrdio Kaznena prijava za Barbarića: Nezakonito gradio na Hvaru

Pa čak i u nekim gradovima gdje je vrtić besplatan. "Ono što je najgore u svemu tome jest što mi bilježimo nekoliko mjesta, gradova koji daju već godinama nula kuna, eura, a ne zadovoljavaju zakonom propisanu plaću", objasnila je Vostrel Prpić.

I ministar socijalne politike Marin Piletić naglašava da se to treba promijeniti. A umjesto besplatnih vrtića važnije je da sve ostane isto.

"Vlada daje jasnu poruku roditeljima da neće dolaziti do povećanja cijena vrtića s obzirom na porast troškova života", objasnio je.

Demografi ističu kako su se vrtići, kao najvažnija demografska mjera, trebali početi sufinancirati i prije. 

"Bitno je da ne samo da težimo tome da su besplatni nego da su i dostupni, a ono što je možda još najproblematičnije kod nas, da ste sigurni da će vam dijete dobiti mjesto", napomenula je Sanja Bogadi, demografkinja.

A tek tu još itekako ima posla. Za izgradnju vrtića država planira dati oko 530 milijuna eura.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene