Obavijesti Video Pretražite Navigacija
drugi dan saslušanja

Poljuljano povjerenje u grčko pravosuđe: ''Sudac je osvetoljubiv i pun predrasuda'' Oglasio se i brat ubijenog

Aktualno Galerija Rene Bitorajac Rene Bitorajac Foto: Dnevnik Nove TV Informacije Ivana Malenice Informacije Ivana Malenice Foto: Dnevnik Nove TV Odvjetnik većine hrvatskih navijača Odvjetnik većine hrvatskih navijača Foto: Dnevnik Nove TV +0 Brat ubijenog navijača Galerija 1/4 >>
Drugi je dan saslušanja hrvatskih navijača na grčkom sudu i - bez obzira na odgovornost koju nose, raste zabrinutost oko toga - hoće li u Grčkoj imati pravično suđenje. S obzirom na tretman u grčkim medijima, roditelji uhićenih angažiraju odvjetnike te šalju otvorena pisma vrhu države.

Dok je druga grupa navijača jutros stizala na sud, pred njim se pojavio i brat ubijenog 29-godišnjaka.

"Želim pravdu za svoga brata! Želim pravdu za svog brata i ništa više", rekao je brat ubijenog navijača.

Pravdu, ne ograđujući se od odgovornosti sada traže i hrvatski navijači, njihove obitelji, pa i grčki odvjetnici.

"Dosad se nismo obraćali javnosti, ali sada smo suočeni sa situacijom za koju trebamo pomoć hrvatskog Veleposlanstva. Imamo ljude koji će ići u zatvor, oni nisu kriminalci, oni su navijači i mladići od 19, 20, 21 godinu. Idu u napučene zatvore gdje može biti odmazde od drugih navijača", poručio je Athanassios Kaimanakis, odvjetnik većine hrvatskih navijača.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac, reporterka Nove TV Za Dnevnik Nove TV Štrbac iz Atene o kontradiktornim informacijama sa suda: ''Prije 10 minuta je stigla vijest…''

Odvjetniku koji brani nekolicinu navijača je kaže od jučer poljuljano povjerenje u grčko pravosuđe. Odluku o zadržavanju u pritvoru svih 26 jučer saslušanih - nazvao je političkom i pod utjecajem grčkih medija i društvenih mreža.

"Vjerujem da je istražni sudac bio pun predrasuda, zbog svega što je vidio u grčkim medijima. Bio je osvetoljubiv prema nama, pogriješio je. Zatražit ćemo unutar pet dana njegovo izuzeće iz ovog slučaja", istaknuo je Vasilis Noulezas, odvjetnik nekolicine osumnjičenih Hrvata.

Situacija bi mogla biti ozbiljnija nego što se čini, kaže predsjednik republike ne braneći nikoga od njih.

"Išli su se dole mlatiti, to ne mogu podržati, to je naprosto čudno ponašanje, ali su građani, imaju svoja prava, okolnosti tog gubitka života, ubojstva nisu razjašnjene. Sad da ih baš grčka vlast može držati stotinu kroz neke frizirane pritvor, ne znam to bi onda imalo elemente krvne osvete", istaknuo je predsjednik Zoran Milanović.

Jučer je sa zamjenikom grčkog ministra pravosuđa razgovarao i ministar Ivan Malenica.

"Zatražio sam da se državljanima u cijelosti osigura pravo na pravično suđenje, pravo na pravnu zaštitu i razumijevanje postupka te druga zajamčena prava", objavio je Malenica na društvenoj mreži X (bivšem Twitteru). 

Jer sad je već jasno da grčki mediji sve hrvatske navijače stavljaju u isti koš.

Štoviše, u pokušaju ilustracije Bad Blue Boysa objavljen je djelić filma Metastaze u kojem Rene Bitorajac igra agresivnog Boysa, Krpu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osumnjičeni za pokušaj ubojstva Bonnie i Clyde ponovo u akciji: Nisu platili u restoranu pa pregazili vlasnicu, pronađeni na benzinskoj pumpi u Hrvatskoj

"Svatko je odgovoran za svoje postupke, ali nekakva atmosfera linča koja tamo vlada nikako nije dobra. Zapravo je igrani hrvatski film korišten kao alat u huškačkoj kampanji grčkih medija, evo mislim da je to sramotno", objasnio je Bitorajac.

U međuvremenu svi koji su dosad saslušani privremeno ostaju u pritvoru. Imaju pet dana za žalbu na tu odluku.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene