Dramatičan je izvještaj Ministarstva zdravlja koje je provelo reviziju o stanju uređaja u hrvatskim bolnicama na kojima se trebaju utvrđivati dijagnoze. Veći dio njih poprilično je star i često se kvare, što u konačnici dovodi do sve dužih lista čekanja, a onda i kašnjenja u početku liječenja često smrtno opasnih bolesti.


U KBC-u Split nalazi se rendgen za snimanje pluća star više od 40 godina koji je još u funkciji. Nažalost takvih uređaja u bolnici ima još. Ministarstvo zdravlja nedavno je provelo reviziju po hrvatskim bolnicama kako bi utvrdili realno stanje opremljenosti i starosti uređaja.

Vezani članci Doniranje krvi, ilustracija Apel iz splitske bolnice: Potrebne su donacije krvi, zbog alarmantnog stanja Zavod radi dulje, a vrata će biti otvorena i za vikend Slika nije dostupna Inspektori iznenadili bolnice, u jednoj na radu zatekli 7 od 20 zaposlenih neurologa

"Mi imamo čitav niz ostale radiološke opreme koja je prestara i potrebno ju je ne samo otpisati, nego ju je potrebno i zbrinuti i zamijeniti u što kraćem razdoblju", kaže Ivan Bekavac iz Ministarstva zdravlja.

Zbog starosti uređaji se češće i kvare.

Krešimir Dolić iz KBC-a Split kaže kako postoji problem zbog težeg pronalaska zamjenskih dijelova za takvu aparaturu jer su se davno prestali proizvoditi.

Snalaze se na razne načine, a do kada će tako uspijevati, ne zna.

Osim starosti i nedostatka opreme, postoji još jedan problem, to je, kaže Bekavac, manjak kadrova. Zbog takvog stanja na uređajima nema tko raditi,  a to dovodi do još jednog problema - duge liste čekanja.

"Normalno da to sve skupa odgađa određene pretrage i onda te pretrage morate ubacivati negdje drugdje na neka druga mjesta i tako. Znači, vrtimo se zapravo u jednom lošem krugu", kaže Ivana Šmit iz HUBOL-a

Zbog toga najviše trpe pacijenti, koji se žale na preveliko vrijeme čekanja na zakazane preglede, za što krive organizaciju.

Ministarstvo zdravlja zadnjih je nekoliko mjeseci kupilo nove uređaje za nekolicinu hrvatskih bolnica i kažu kako na tome neće stati. Pomoću novca iz europskih fondova namjeravaju nastaviti s opremanjem bolnica.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju