Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražuje se prijava

INSPEKCIJA OPET U KBC SPLIT Ovog puta zbog šefa kirurgije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U redakciju portala Dnevnik.hr stiglo je anonimno pismo s ozbiljnim optužbama na račun šefa Klinike za kirurgiju KBC-a Split u kojem se prof. dr. Zdravka Perka proziva za sukob interesa. Istražili smo o čemu se radi.

U anonimnom pismu koje je stiglo u našu redakciju ozbiljno se optužuje šefa Klinike za kirurgiju KBC-a Split prof. dr. Zdravka Perka da je u sukobu interesa. Naime, u pismu se navodi da profesor Perko stoji iza firme Doctum d.o.o. koja Splitsku bolnicu oprema kirurškim proizvodima koji se koriste prilikom operacija.

Pročitajte i ovo Policijski očevid u Kaštel Štafiliću - 1 Oglasila se i policija Propucani HGSS-ovac bori se za život, njegov otac ispričao što se dogodilo: ''Napadač je pucao po cijelom automobilu'' Zdravstvo u Zadru - 4 Tko je odgovoran? Snimila dramatičan razgovor s liječnikom, odgovor ju je šokirao: "Da je to bila vaša mama, što biste učinili? Pitam vas kao čovjeka!"

Što na sve kaže prof. dr. Perko morat ćemo pričekati. Prozvani kirurg Perko danas neće komentirati slučaj, rečeno je iz KBC-a Split reporterki Dnevnika Nove TV Sofiji Preljvukić.

U KBC Split zbog svega stiže inspekcija Ministarstva zdravlja. 'Ministarstvo zdravlja ima nultu toleranciju za korupciju te se uključuje u sve postupke koji imaju naznake takvog ponašanja. Ministarstvo zdravlja danas je uputilo inspekciju u KBC Split radi utvrđivanja činjenica. Ovisno o rezultatima nadzora, predmet će biti proslijeđen na postupanje nadležnim državnim institucijama', stoji u pisanom odgovoru Ministarstva zdravlja.

Splitski liječnici se očitovali o optužbama za dogovaranje oko izvlačenja mita od pacijenata

Nazvali smo i prozvanu tvrtku Doctum d.o.o. čija direktorica Maša Širola tvrdi da se u anonimnom pismu navodi jako puno lažnih i opasnih stvari za njihovu tvrtku. 'Vezano za navode iz anonimnog pisma, ovim putem potvrđujemo da tvrtka Doctum d.o.o. s Kliničkim bolničkim centrom Split posluje preko veledrogerije Medika d.d. Predstojnik Klinike za kirurgiju dr. Zdravko Perko bivši je direktor tvrtke Doctum d.o.o. i je iz nje izišao puno prije nego je dobio ponudu vodstva KBC-a Split da prihvati mjesto predstojnika Klinike za kirurgiju.

Vodeći se načelom transparentnosti i javnosti rada, tvrtka Doctum d.o.o. tada je zatražila mišljenje o eventualnoj nespojivosti dužnosti predstojnika i činjenice da je njegova nevjenčana supruga direktorica tvrtke koja se, među ostalim bavi i nabavkom opreme u zdravstvu. Iz pravne službe KBC-a Split dobiveno je mišljenje da ne postoje pravne zapreke i da ne može biti riječi o sukobu interesa te da tvrtka Doctum može izravno ili posredno poslovati s bilo kojom bolnicom u Republici Hrvatskoj, uključujući i KBC Split', napisala nam je direktorica Maša Širola u priopćenju koje možete u cijelosti pročitati OVDJE.

Problem je sustav javne nabave u zdravstvu

Komentar smo potražili kod predsjednice Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), dr. Ade Barić. Ona prvenstveno naglašava kako se u cijelom slučaju radi o jednom anonimnom pismu kakvo je mogao napisati bilo tko inkriminirajući bilo koga.

Naglašava kako je sva medicinska oprema koja se koristi odobrena od strane mjerodavnih institucija, no dodaje kako je javna nabava u zdravstvu velik problem što su u HUBOL-u naglašavali još prije godinu i pol na velikoj tribini koju su sazvali upravo zbog javne nabave.

'Cijeli taj slučaj, a vjerojatno će ih biti još, naglašava činjenicu da trenutno u zdravstvenom sustavu postoji velika netransparentnost i diskrepancija u javnoj nabavi. HUBOL je upozoravao da su se natječaji poništavali zato što je zarez bio na krivom mjestu. Upravo zbog takvih stvari pacijenti mogu patiti', kaže nam dr. Barić.

'Nema uputa kako transparentno raditi u hrvatskom zdravstvu. Da postoje pravilnici,nešto što je napisano crno na bijelo, da takvo nešto postoji, da se pogodovanje izbaci, onda ne bismo imali takvih problema', kaže dr. Barić

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene