Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč pobuni anesteziologa

'Zdravlje pacijenata u splitskom KBC-u nije ugroženo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječ je o dvoranama u kojima se operira 40 godina i one nisu idealne. Zahtijevaju doradu, no do danas nikada nije nastala niti jedna komplikacija po zdravlje pacijenata ili osoblja, istaknuo je Korolija.

U povodu pobune dijela anesteziologa zbog loših uvjeta rada u splitskom KBC-u, pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić u petak je u Splitu istaknuo da nema nikakve ugroze za sigurnost i zdravlje ni pacijenata niti zaposlenika u dvije operativne sale Hitnog kirurškog prijema.

Pročitajte i ovo Zdravstvo u Zadru - 4 Tko je odgovoran? Snimila dramatičan razgovor s liječnikom, odgovor ju je šokirao: "Da je to bila vaša mama, što biste učinili? Pitam vas kao čovjeka!" KBC Split Važno dostignuće Veliki uspjeh splitskih liječnika u liječenju srčanih zalistaka

Da bi to dokazao, Korolija je na konferenciji za novinare izjavio kako je spreman i sam se podvrgnuti manjem operacijskom zahvatu u tim dvoranama.

Operacijske sale nisu opasne po bolesnike i osoblje

Predstojnik Klinike za anesteziologiju Nenad Karanović izjavio je da je 16 anesteziologa, koji odbijaju raditi u tim salama, raspoređeno na druga radna mjesta, a umjesto njih posao u tim dvoranama odrađuju njihovi kolege.

"Sale su zadovoljavajućih mogućnosti i apsolutno nisu opasne po zdravlje bolesnika, niti po zdravlje osoblja. Trenutno u salama radi 30 anesteziologa", rekao je Karanović.

Na novinarsko pitanje o novih šest anesteziologa koji navodno odbijaju raditi, nije odgovorio "jer o tome ne može govoriti bez dopuštenja Uprave bolnice". Osobno čisto sumnja da bi i ostali anesteziolozi mogli odbiti operirati u dvjema spornim salama, ali u slučaju da se to i dogodi, ne sumnja da će se bolnica uspjeti organizirati.

Dvorane stare 40 godina

Riječ je o dvoranama u kojima se operira 40 godina i one nisu idealne. Zahtijevaju doradu, no do danas nikada nije nastala niti jedna komplikacija po zdravlje pacijenata ili osoblja, istaknuo je Korolija.

Najavio je doradu opreme, kojoj pripada i tehnička odvodnja plinova, a "prijelazno razdoblje" joj je isteklo". No, to nije ni prvi niti zadnji problem koji smo naslijedili i mi i oni prije nas, istaknuo je Korolija.

Na konferenciji se osvrnuo i na statusna pitanja liječnika, te zamolio kolege "koji iznose neke stvari u javnost da se drže svog djelokruga i svoje iskaze dokumentiraju činjenicama".

Splitska bolnica, čulo se na konferenciji, svakodnevno ima 32 radilišta koje moraju pokriti anesteziolozi, a ove su godine primili četiri specijalista u radni odnos. Pomoćnik ministra tvrdi da postoji veliki "rezervoar" mladih ljudi koji će u sljedećim godinama završiti svoje specijalizacije, te je podsjetio da se konstantno ulaže u ljudske resurse i opremu.

Inspekcijski nadzor o navodnoj podjeli mita i sumnjivoj javnoj nabavi

Tema konferencije bili su i slučajevi prepiske dviju liječnika o navodnoj podjeli mita i sumnjivoj javnoj nabavi, o čemu Odjel za inspekciju Ministarstva zdravlja još provodi nadzor.

Sanacijski upravitelj KBC-a Kolja Poljak rekao je kako je bolničko povjerenstvo za unutarnji nadzor obavilo razgovore sa svim sudionicima. Još se uvijek čeka potvrda radi li se o vjerodostojnoj prepisci između dvaju liječnika preko facebooka.

Predsjednik Stručnog vijeća KBC-a Split Ante Punda poručio je da je Vijeće informirano o svemu što se događa u bolnici i daje jednoglasnu podršku ravnateljstvu bolnice da se problemi rješe.

"Ovim putem želimo reći građanima da ne postoji nikakva opasnost za njihovo zdravlje, ali ni zdravlje osoblja koji rade u kirurškim salama u Hitnom kirurškom prijemu. Donijeli smo određene zaključke i mislim da ćemo prevladati sve poteškoće i probleme", kazao je Punda.

U splitskoj bolnici zadnjih tjedana izbilo je nekoliko afera. Počelo je krajem studenog s facebook aferom u kojoj se dvoje liječnika dopisuje i navodno dogovara o primanju mita zbog čega je Ministarstvo zdravlja poslalo inspekciju, a potom inspekcijski nalaz uputilo Uskoku.

Inspektori su se potom brzo vratili u KBC zbog anonimne prijave protiv šefa kirurgije kojega se dovodi u vezu s navodnom zloporabom javne nabave. Dok se čekaju rezultati inspekcijskog nadzora dogodila se i treća afera u kojoj je 16 od ukupno 46 anesteziologa zbog teških uvjeta rada odbilo raditi u dvije operacijske sale na Hitnom kirurškom prijemu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene