Obavijesti Video Pretražite Navigacija
posada spašena

Drama na moru, pijavica zahvatila i potopila ribarski brod: "Podigla ih je i bacila"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Zbog pijavice potonula ribarica kod Iža - 2 Zbog pijavice potonula ribarica kod Iža - 2 Foto: Ministarstvo mora +0 Zbog pijavice potonula ribarica kod Iža - 1 Galerija 1/3 >>
Pijavica je u utorak ujutro potopila ribarski brod u zadarskom arhipelagu. Posada je spašena.

Ribarski brod potonuo je u utorak ujutro pored otoka Iža u zadarskom arhipelagu. Do havarije je došlo zbog pijavice, prenosi morski.hrPosada broda je spašena.

Prema izjavama svjedoka, pijavica je odjednom stigla, podigla ih, bacila sve plastične spremnike za ribu na jednu stranu broda i more je odmah ušlo unutra.

Da je uzrok potonuća ribarice pijavica, potvrdio je i jedan član posade koji je želio ostati anoniman.

O pomorskoj nesreći oglasilo se Ministarstvo mora. U priopćenju navode da se pomorska nesreća ribarskoga broda dogodila jutros, 27. rujna oko 07.45 sati u blizini rta Parda, sa južne strane otoka Iža.

"Službenici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći ribarskoga broda koja se dogodila jutros, 27. rujna oko 07.45 sati u blizini rta Parda, sa južne strane otoka Iža.

Obavijest o potonuću zadarskoj Kapetaniji uputio je jutros oko 09.20 sati zapovjednik ribarskog broda "ATLANT", dužine 17,89 metara i zastave Republike Hrvatske, nakon što je sa posadom pristao u Kukljicu, pomoćnom brodicom.

Ilustracija Zbog pijavice potonula ribarica kod Iža - 1 Foto: Ministarstvo mora

Uvidom u brodsku dokumentaciju i temeljem izuzetih izjava brodolomaca, službenici LK Zadar utvrdili su da nitko od sedam članova posade potonulog broda, uključujući zapovjednika (svi državljani Republike Hrvatske), nije stradao niti ozlijeđen te nije bilo potrebno pokretati akciju traganja i spašavanja.

Službenici LK Zadar provode očevid o uzrocima pomorske nesreće ribarskog broda, koji je potonuo na dubinu od 60 metara te ne predstavlja opasnost za sudionike u pomorskome prometu tim područjem, no zbog plutajućih predmeta sa potonulog broda iz nadležnosti zadarske Kapetanije, putem Obalne radio postaje ORP Splitradio, odašilje se (SECURITE) obavijest o ugrozama na plovnome putu", naveli su u priopćenju. 

Dodaju kako je na poziciji potonuća uočeno manje onečišćenje mora, a s obzirom da je u brodskome spremniku preostalo pogonskoga goriva, organizirana je podmorska provjera olupine, kako bi se ustanovilo eventualno onečišćenje.

Potonuće ribarskog broda Atlant na dubini od 60 metara potvrdio je Denis Livljanić iz Lučke kapetanije Zadar.

Ilustracija Zbog pijavice potonula ribarica kod Iža - 2 Foto: Ministarstvo mora

"Zapovjednik broda, ujedno i njegov vlasnik, te još šest članova posade su spašeni i nisu imali nikakvih ozljeda. Spasili su se na način da su imali pomoćnu brodicu koju vuku za sobom. Prekcali su se na nju i doplovili do obližnje obale. Zapovjednik je alkotestiran, te nije bio pod utjecajem alkohola. Očevid je i dalje u tijeku, te ćemo naknadno obavijestit javnost kako je do potonuća došlo", kazao je Livljanić, te potvrdio da je u vremenu potonuća u akvatoriju Iža vladalo veliko nevrijeme.

Pročitajte i ovo Potonula jahta kod Malog Lošinja USPJEŠNA AKCIJA Izvučen potonuli brod kraj Unija: Spriječena velika ekološka katastrofa

Pročitajte i ovo Brodolomci - 1 Uhvatilo ih nevrijeme FOTO Spasiocima na moru pune ruke posla: Među brodolomcima i djeca, Ministarstvo uputilo važan apel

Izvidi o ovoj tragediji još se provode, a učinjena je veća materijalna šteta. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene