Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proslavljen Dan Europe

Zgrebec: 'U Hrvatskoj postoji tendencija da se rehabilitira NDH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora svečanost obilježavanja Dana pobjede, Dana Europe i 70. godišnjice trećeg zasjedanja ZAVNOH-a održana je u koncetnoj dvorani Vatroslav Lisinski okupila je stotinjak antifašističkih boraca i predstavnike državnog vrha.

Najmračniji dio europske i svjetske povijesti ne smije se zaboraviti, jer fašizam i danas prijeti, jedna je od poruka sa svečane akademije povodom Dana pobjede, Dana Europe i 70. godišnjice trećeg zasjedanja ZAVNOH-a. Pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora svečanost održana u koncetnoj dvorani Vatroslav Lisinski okupila je stotinjak antifašističkih boraca i predstavnike državnog vrha.

Pročitajte i ovo Saborski zastupnici (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) - 3 Svaki peti promijenio tabor Za neke saborske zastupnike mandat u Saboru je Jackpot, a napuštanje fotelje im nije opcija Slika nije dostupna ''donio mi je buket cvijeća'' Milanka Opačić ušla u Klub Milana Bandića: ''Ni u ratu nije bilo kolektivne krivnje''

Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu je obilježen Dan Europe, Dan pobjede nad fašizmom, 69. obljetnica oslobođenja Zagreba i 70. obljetnica Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a.

U ime predsjednika Sabora Josipa Leke, koji je pokrovitelj današnje svečane akademije, okupljene je pozdravila potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec.

'Politika koja je proganjala i u logore zatvarala ljude samo zato što su bili druge vjere ili nacije ili zato što su joj se suprotstavljali nikad nije bila prihvaćena od hrvatskog naroda', ustvrdila je Zgrebec.

Ocijenila je da u Hrvatskoj još uvijek ima tendencija da se rehabilitira NDH i ustaški pokret, iako su suprotni Ustavu.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom: Osnovana Antifašistička liga RH

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić zahvalila je okupljenim antifašističkim borcima, ističući da bez njih ne bi bilo temelja za današnju Hrvatsku.

'U Drugom svjetskom ratu gubile su se glave zbog vjere, nacije ili drugačijega političkog opredjeljenja. Jednako tako bilo je i 1991., kada smo se ponovno susreli s fašizmom, nešto drugačije vrste, koji je ubijao nedužne ljude samo zato što su branili svoju domovinu. I njima veliko hvala, jer bez njih ne bismo imali današnju Hrvatsku', kazala je Opačić.

Naglasila je da djeci u školama treba govoriti o borbi protiv fašizma, a osudila je korištenje prošlosti u dnevnopolitičke svrhe.

'Oni koji nemaju nikakvu ideju za danas, izvlače prošlost, tumače ju na nakaradan način, truju okolinu i ljude. Njih je manjina i treba reagirati, reći da podignuta desna ruka u zraku nije nikakav hrvatski, nego fašistički pozdrav i zato ga treba osuditi', zaključila je Opačić.

Potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević ocijenio je da se u svakodnevnom životu u Hrvatskoj slabo osjeti duh ZAVNOH-a, zbog čega je osnovana Liga antifašista i organiziran njihov jučerašnji marš.

Udruge: Diskriminacija česta u noćnim klubovima Europe

'Na mnogim mjestima spominje se fašizam, ljudi su zabrinuti, neki od njih vide ponavljanje povijesti. U zemlji se često razvijaju ratne zastave, ponovno se nose uniforme, a ti u uniformama dobijaju preveliki utjecaj na politiku', rekao je Milošević.

Ocijenio je da su 'u zemlji sa sve manje rada, a sve više zastava legitimne usporedbe s mračnim 30-ima'.

'Fašizma ovdje još nema, ovo jest parlamentarna demokracija, ali opasno nagriženih rubova i s mnogo vukova, koji bi je oderali čim bi im se ukazala prilika', ustvrdio je Milošević.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić suglasan je da 'treba u korijenu zatrti sve što miriše na retrogradnu ideju'. 'Ali treba i do kraja govoriti istinu, da u novijoj demokratskoj Hrvatskoj ni jedna opcija koja bi zagovarala te ideje ni na jednim izborima nije imala nikakav uspjeh', dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene