Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poražavajuća 'ispitna noć'

Zašto oni ne mogu u noćne klubove ...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvrtina Arapa, Roma ili crnaca ne uspijeva ući u noćne klubove u Europi 'zbog svoje boje kože', objavile su u subotu proturasističke udruge na temelju 'ispitne noći' provedene u osam zemalja.

Francuska udruga SOS Racisme procjenjuje da je to 'posljedica rastućeg utjecaja stranaka krajnje desnice' i poziva birače da ne glasuju za njih na izborima za Europski parlament 25. svibnja.

Pročitajte i ovo Ivan Martan, Nikica Augustinović i Nada Šikić "Za Domovinu" Tri stranke predstavile novu koaliciju: "Desnica je u Hrvatskoj ozbiljna alternativa, ne smijemo si dopustiti getoiziranje" Obitelj Oršoš - 2 Slučaj diskriminacije Strava u podravskoj općini: "Načelnica je rekla da su mještani bili spremni otići do benzinske, kupiti gorivo i zapaliti nas. Bojim se"

Kampanja se provodi nekoliko godina kako bi se izmjerila i osudila diskriminacija. Operacija je istodobno bila provedena noću s petka na subotu u Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Italiji, Kosovu, Crnoj Gori i Sloveniji uz sudjelovanje spomenute francuske organizacije i drugih partnerskih udruga Europskog antirasističkog pokreta (European Grassroot Antiracist Movement, EGAM).

'Operacija je pokazala nasilnost rasne diskriminacije u Europi', piše SOS Racisme i objašnjava 'U četvrt posto slučajeva, Arapima, Romima i crncima nije bio dopušten ulaz (u noćne klubove) u kojima su bili bijelci'.

Prema priopćenju, 25 posto noćnih klubova postupilo je diskriminirajuće u Beču i Podgorici. U Velikom Tarnovom u Bugarskoj diskriminacija je iznosila 33 posto, a u Usti nad Labem u Češkoj 50 posto. U Parizu i Avignonu u Francuskoj diskriminacija je iznosila 20 posto, a u Rimu i Prištini 0 posto.

Za Sloveniju podaci nisu objavljeni, piše agencija AFP.

Skandal u luksuznom hotelu: Gošći Romkinji odbili poslužiti doručak!

Udruge za borbu protiv rasizma drže da takvo stanje 'nije slučajnost, već posljedica dugogodišnjeg rastućeg utjecaja stranaka krajnje desnice u Europi'.

'Stoga je važno spriječiti ulazak tih stranaka u Europski parlament', ističe SOS Racisme i poziva birače da ih ne podrže već da povjerenje ukažu 'demokratskim strankama'.

U Francuskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj, Austriji i Mađarskoj, euroskeptične i eurofobne stranke mogle bi osvojiti prvo ili drugo mjesto na izborima za EP 25. svibnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene