Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi sustav

Doznajte sve o e-upisima u srednje škole!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar znanosti Željko Jovanović predstavio je detalje novog sustava upisa u srednje škole, koji bi se trebao početi primjenjivati sljedeće godine.

'Novi sustav e-prijava i e-upisa u srednje škole učinit će sustav upisa transparentnijim, jednostavnijim i učinkovitijim te omogućiti da škole u Hrvatskoj od sada budu zaista jednako dostupne svima', izjavio je danas u Zagrebu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavljajući novi model upisa u srednje škole i novi prijedlog Odluke o elementima i kriterijima za upis.

'Zbog niza nedostataka u dosadašnjem sustavu provedbe upisa u srednje škole, raznih nezakonitosti, nedostatne transparentnosti, neučinkovitosti, nejasnih kriterija i raznih drugih problema koji su često rezultirali čitavim nizom poteškoća, od ove smo se godine odlučili uvesti sustav e-upisa, te upis u srednju školu učiniti transparentnijim, učinkovitijim i objektivnijim u vrednovanju postignuća učenika', kazao je ministar Jovanović na tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljen i prijedlog Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomoć učiteljima i nastavnicima Pročitajte što piše u priručnicima za nastavu zdravstvenog odgoja Slika nije dostupna Prijedlog za javnu raspravu Hoće li za upis u srednju školu učenici polagati malu maturu?

>> Od sljedeće godine upisi u srednje škole putem interneta

Projekt će omogućiti da škole u Hrvatskoj od sada budu zaista jednako dostupne svima, naglasio je ministar, poručivši: 'Od sada će za upis u srednju školu biti potrebna samo jedna veza: dobra internet veza'.

Novi će sustav učenicima omogućiti prijavu na 10 programa obrazovanja u maksimalno pet škola. U svakom će trenutku moći pratiti kako stoje u pojedinim programima, a nakon potpisivanja i deponiranja završne liste želja, sustav će ih sukladno prioritetima automatski rasporediti prema navedenoj listi te upisati u najbolji mogući izbor.

'Sustav će omogućiti bolju umreženost svih sudionika upisnog procesa, zajamčiti puno kvalitetniji nadzor upisnog postupka i bolju informiranost o cijelom postupku u svakom trenutku. Upisni će postupak prijavu učiniti učinkovitijom - škole će imati manje administrativnog posla jer je pojednostavljena dokumentacija potrebna za upis, čime se štedi i vrijeme i novac, a sve će se obavljati preko sučelja za prijave', kazao je Jovanović.

Vrednuje se prosjek svih zaključnih ocjena svih predmeta od 5. do 8. razreda na dvije decimale

Ključna promjena je vrednovanje prosjeka svih zaključnih ocjena na dvije decimale svih nastavnih predmeta u posljednja četiri razreda osnovne škole, a svaki razred nosit će četvrtinu maksimalnog broja bodova. 'Znanje koje se stječe osnovnim obrazovanjem preduvjet je uspješnom srednjoškolskom obrazovanju, a upis u srednje škole mora odražavati uspjeh učenika u svim višim razredima osnovnog obrazovanja', kazao je ministar.

Voditelj projekta e-upisa Vedran Mornar s FER-a kazao je kako je takva odluka donijeta na temelju objektivne analize koja je pokazala da ukupan prosjek ocjena od 5. do 8. razreda daje kvalitetniju procjenu općeg znanja učenika. Utvrđeno je da će se tako izbjeći da velik broj kandidata ima jednak broj bodova, puno će objektivnije biti vrednovan uspjeh učenika u osnovnoj školi, te će biti omogućen upis u škole koje će odgovarati tome uspjehu i interesu učenika na temelju objektivnih kriterija.

Još jedna promjena je ograničavanje dodatnog bodovanja natjecanja iz znanja na državna i međunarodna natjecanja, a prvi put se uvodi i izravni upis u željenu školu učenicima koji su ostvarili prvo mjesto na tim natjecanjima. 'Novi model omogućit će da izvrsnost bude prepoznata na vrijeme, da se s izvrsnima radi bolje te da oni dobiju mjesto koje im pripada, kako u školovanju, tako i kasnije kod zapošljavanja te se više neće događati da se izvrsni učenici ne mogu upisati u željenu školu', kazao je ministar Jovanović. Sva ostala mjesta - prvo mjesto kao član skupine ili drugo i treće mjesto kao pojedinac ili član skupine nose od tri do jednog boda.

Mijenja se i vrednovanje vještina sportskih uspjeha tako da učenici koji osvoje prvo, drugo ili treće mjesto na državnom ili međunarodnom natjecanju ostvaruju od tri do jednoga boda, a osvajanje prvog mjesta na županijskom natjecanju donosi jedan dodatni bod. Iako za vrhunske sportaše i dalje vrijedi ista kategorizacija, promijenilo se bodovanje tako da vrhunski sportaši prve, druge ili treće kategorije dobivaju tri boda, vrhunski sportaši četvrte i daroviti pete kategorije dva te daroviti sportaši jedan dodatni bod.

Što se tiče kandidata s teškoćama u razvoju jedina je promjena ta da su sve kategorije od sada spojene u dvije osnovne - kategoriju kandidata s težim zdravstvenim teškoćama i sve ostale. To znači da će biti potrebno više dokumentacije, a slučajevi će se rješavati na višoj razini novog županijskog tijela Ureda državne uprave.

Novi sustav određivanja bodovnog praga

Također, minimalni bodovni prag određivat će se samo za vrste škola, umjesto na razini same škole, a svi pragovi spušteni su za jedan bod. Predlaže se i ukidanje drugog upisnog kruga u ljetnom roku, koji je zbog automatskog popunjavanja listi postao nepotreban.

Projekt je realiziran u suradnji s CARNetom čiji je ravnatelj Zvonimir Stanić istaknuo da su sve škole u Hrvatskoj spremne za taj korak. Sve su škole povezane s internetom, svaka škola ima najmanje jednu informatičku učionicu, a učenicima koji nemaju pristup internetu, osigurat će ga osnovne škole, kazao je. Istaknuo je da je za njegovu provedbu nužna integracija sa svim postojećim sustavima - e-maticom, administratorskim sustavom HUSO i Nacionalnim informacijskim sustavom prijave na visoka učilišta (NISpVU).

Odluka je od danas stavljena na javnu raspravu, te će tako u idućih 15 dana svi zainteresirani - roditelji, učitelji, nastavnici, sindikati, mediji i drugi, moći sudjelovati u raspravi o danas predloženim kriterijima.

U prosincu ove i siječnju iduće godine slijedi upoznavanje ravnatelja osnovnih i srednjih škola s novim sustavom, nakon čega će s njime biti početkom drugog polugodišta upoznati i učenici, roditelji te razrednici. Pretprijave počinju u travnju 2013., a rang liste i upisi slijede u srpnju. Drugi upisni rok planiran je za konac kolovoza i početak rujna 2013. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene