Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Žele da se pokrenu pregovori

Sindikat srednjih škola prijeti štrajkom zbog kolektivnog ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske organizirat će štrajk ne pokrenu li se pregovori o novom kolektivnom ugovoru (KU) za srednje školstvo u razumnom roku, odnosno do početka veljače, najavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Branimir Mihalinec.

S obzirom da je dosadašnji KU raskinut krajem prosinca, a otkazni rok je tri mjeseca, Mihalinec smatra da bi se do kraja ožujka mogli dovršiti pregovori o novom KU-u.

Pročitajte i ovo Vozila hitne pomoći - 1 Sindikat Zajedno Novi štrajk u zdravstvu? ''Pa jesmo li mi toliko glupi ili nas rade budalama?'' Osoblje Lufthanse ponovo u štrajku Nezadovoljni plaćom Novi štrajk osoblja poznate aviokompanije: Pripazite ako putujete

Najavio je da će sindikat istodobno voditi pravnu bitku jer smatra da je stari KU nezakonito otkazan budući da je Vlada to učinila navodeći netočne razloge - promijenjene gospodarske okolnosti i nemogućnost postizanja dogovora sa sindikatima.

Osim toga, Vlada je imala dvostruka mjerila kada su u pitanju obrazovanje i zdravstvo, jer se o KU za djelatnost zdravstva pregovaralo "o svakom zarezu", a zdravstveni radnici imaju puno već broj dodataka na plaću od prosvjetara, rekao je Mihalinec.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović trebao bi dati ostavku jer je poticao na počinjenje kaznenog djela neisplate plaće ili njezinog dijela, za što je predviđena zatvorska kazna do tri godine, a što je nespojivo s obnašanjem bilo koje javne dužnosti, ustvrdio je Mihalinec.

Jovanović: Ministarstvo ne razmatra opciju ukidanja državne mature

Ustvrdio je kako je Jovanović jedini ministar koji nije osigurao novac za plaće zaposlenika, i to samo 10 dana nakon rebalansa proračuna, i optužio ga da je "najgori ministar od hrvatskog osamostaljenja".

"Budući da Jovanović neće dati ostavku molimo premijera Zorana Milanovića da pronađe ljestvicu kriterija s početka mandata, koja je vjerojatno završila u trnju, i ostvari obećanja te konačno stvori uvjete kako bi ova zemlja mogla krenuti naprijed", rekao je Mihalinec.

Na upit jesu li i sindikati pridonijeli nastaloj situaciji Mihalinec je odgovorio kako sindikati nisu nimalo krivi i optužio Jovanovića i njegov pregovarački tim da su nekompetentni i nesposobni za pregovore.

Komentirajući pak Jovanovićevu najavu da će učenici dobiti nove, kvalitetnije i lakše udžbenike, ustvrdio je da takvu vrstu papira ne proizvodi ni jedna tvrtka u Hrvatskoj i dometnuo kako je pitanje koja će "riječka tvrtka dobiti pravo na uvoz".

Na sindikalne zahtjeve za njegovom ostavkom, Jovanović je odgovorio prije današnje sjednice Vlade kada je novinarima izjavio kako smatra da je u prvoj polovici mandata ostvario četiri temeljna cilja - obrazovanje je postalo dostupnije svima, povećana je kvaliteta obrazovanja, uveden je red u sustav i učinkovitije se raspolaže sredstvima.

"To što dio prosvjetara traži moju ostavku za mene je samo poticaj da ih s još više rada i rezultata demantiram i da do kraja našeg mandata budu zadovoljni s onim što su Vlada i Ministarstvo učinili za unaprjeđenje obrazovnog sustava u Hrvatskoj", rekao je Jovanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene