Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro i Zakon

Doznajte što znači proglašavanje osobnog bankrota!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do kraja godine trebao bi zaživjeti Zakon o osobnom bankrotu. Barem tako najavljuje Ministarstvo pravosuđa.

Sve veće režije i troškovi života uzrok su i stalnog rasta broja prezaduženih građana. Račune mnogi ne mogu platiti, a kao rješenje spominje se proglašenje osobnog bankrota. U svojim mjerama predložio ga je i predsjednik Ivo Josipović, a mi smo provjerili kako bi novi sustav trebao funkcionirati.

Pročitajte i ovo Isplati li se štedjeti? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Osuđeni na gubitak Isplati li se i u kojem obliku danas uopće štedjeti? Jedan je način najisplativiji, ali istovremeno najrizičniji... Ilustracija (Foto: Informer) INFORMER Zašto projekt osobnog bankrota nije uspio: Blokiranih više od 300 tisuća, a samo ih se 16 dogovorilo s vjerovnicima

Ksenijina Zanoški dugovanja svakim danom sve su veća. Računi se gomilaju, platiti ih ne može. 'Ja sam imala obrt za čišćenje, tri godine, jednostavno mi nije išlo. To sam zatvorila, ostala sam dužna 15 tisuća kuna', rekla je Ksenija.

Bez posla su i ona i suprug, a zbog nagomilanih dugova slijedi im deložacija. 'Muž isto skuplja flaše da bi se prehranili. Teško nam je, užasno nam je teško. Živi ne idemo iz kuće van, mogu nas jedino mrtve iznijeti', rekla je Ksenija.

>> Josipović: Uvesti osobni bankrot, banke neka oproste dio duga najsiromašnijima

S posljednjim danom ožujka u blokadi su završila 255.564 računa građana. Nepodmireni računi narasli su na 18 milijardi 750 milijuna kuna, što je za dva posto više u odnosu na prošli mjesec. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, čak 15.000 građana, je pred osobnim bankrotom.

'Svaki građanin treba znati da prilikom potpisivanja osobnog bankrota daje na raspolaganje kompletnu imovinu, primanja i prihode', rekao je Vjeko Peretić, financijski savjetnik.

To znači da dužnik ostaje i bez plaće, kreditnih kartica ili automobila. Banke ga stavljaju na crnu listu i ne može donositi poslovne odluke. Prema planiranom Zakonu o osobnom bankrotu, o njemu počinje brinuti stečajni skrbnik, koji upravlja cijelom njegovom imovinom te izrađuje plan vraćanja dugova. 'On će morati voditi svoga klijenta na njegovom najtežem životnom putu. Ovo omogućava da on ne završi kao socijalni slučaj', rekao je Peretić.

Ministarstvo financija zalagat će za veću zaštitu potrošača kredita i spašavanje građana od dužničkog ropstva. 'Ako građanin ne može, vrati stan! I ne mora razmišljati je li kroz kamate dužan više nego stan vrijedi. Kreditor uzima rizik! Dao je krivoj osobi, netko je izgubio radno mjesto, nije više platežno sposoban, uzme imovinu, gubitak na kamati idu na njegov teret', rekao je ministar financija Slavko Linić.

Nacrt Zakona o osobnom bankrotu trebao bi biti gotov do kraja ove godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene