Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Sve se zahuktava

Doznaje Dnevnik Nove TV: Predsjednica Grabar-Kitarović poslala pismo o Marakešu glavnom tajniku UN-a

Kolinda Grabar-Kitarović, arhiva (Ilustracija: Tomislav Krasnec/PIXSELL)amaz/PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović, arhiva (Ilustracija: Tomislav Krasnec/PIXSELL)amaz/PIXSELL)
Kako doznaje Dnevnik Nove TV predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poslala je danas pismo glavnom tajniku UN-a u kojem piše kako neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu. Detalje doznajte u Dnevniku Nove TV u 19 i 15.

Podsjetimo, puni naziv Marakeškog dokumenta zapravo je "Globalni kompakt za sigurne, uredne i regularne migracije", a radi se o dokumentu koji ne treba ratifikaciju u državama koje su na njemu radile, što znači da u Hrvatskoj neće proći saborsku proceduru. Dokument je neobvezujuć, tako da svaka država može odlučiti što želi, a što ne iz dokumenta. 

Pročitajte i ovo Poljubac za kraj Predsjednica na odlasku Po čemu će građani pamtiti Grabar-Kitarović? Jedni ističu kako je bila prva žena na čelu države, a drugi se prisjećaju nogometne utakmice i njezinih vokalnih nastupa Analiza mandata Kolinde Grabar-Kitarović - 11 Velika analiza Provjerenog Pet godina mandata Kolinde Grabar Kitarović: Uspon i pad prve hrvatske predsjednice

Marakeškim dokumentom definirat će se i klasificirati migrante i izbjeglice, čime će se te dvije kategorije odvojiti jedna od druge u zakonskom okviru. Marakeški sporazum iznimno je bitan jer regulira pitanje legalnih migranata i obveza država prema njima. 

Sukob na relaciji Vlada - Pantovčak 

Marakeški sporazum postao je "vruća" tema u trenutku kada je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bez objašnjenja odustala od putovanja u Marakeš, a o tome nije službeno obavijestila Vladu. Tim činom odbijanja došlo je do zaoštravanja odnosa Pantovčak - Vlada. 

Predsjednica nije jasno objasnila koji su razlozi njenog odbijanja sudjelovanja na simpoziju na kojem se trebalo raspravljati o Marakeškom sporazumu, iako ga je donedavno bila hvalila, a u UN-u je već i najavila kako će ići.

"Nikako nije dobro ovakvo ponašanje i Vlade i Predsjednice koje smatram neodgovornim - prvo Vlada koja šuti, Predsjednice koja ima jedan stav - najavljuje da će ići pa da neće ići bez da je jasno rekla što je problematično u tom sporazumu. Mislim da se tako odgovorna vlast ne ponaša'', komentirao je situaciju Nikola Grmoja, saborski zastupnik iz Mosta.

Osobit problem predstavlja sukob mišljenja Vlade i Pantovčaka, jer su to dva ključna sukreatora vanjske politike Hrvatske. 

"Ideja je da Predsjednica RH i Vlada surađuju i koordiniraju vanjsku politiku. Ako te koordinacije nema to onda naravno ruši rejting zemlje u inozemstvu. Predsjednica uvijek želi nekako tu pravu jezgru birača zadovoljiti, izaći im u susret, a to je radikalna desnica", kaže prof.dr.sc. Tihomir Cipek s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Oglasila se i ministrica vanjskih poslova 

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić osvrnula se na zjave predsjednice Grabar-Kitarović o radu njenog ministarstva i generalno Marakeškog sporazuma.

"Ministarstvo je odradilo sve kako treba, kolege su odradile odličan posao oko pregovora. Dosljedni smo u svom stavu kada su u pitanju sigurne i uređene migracije. Ostajemo pri tom stavu, žao nam je da nervoza dolazi s Pantovčaka. Nismo saznali što je Predsjednici sporno u dokumentu kojim se pokušava prvi put regulirati jedno pitanje koje je dobilo na važnosti", kazala je ministrica.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je oštro osudila djelovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova zbog toga što nije izvijestilo javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama i što sada izaziva prijepore u javnosti vezano za taj dokument.

Grabar-Kitarović ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić poručila je da se u njezinu ministarstvu “moraju zbrojiti”.

"Uz dužno poštovanje svim diplomatima, Ministarstvo se treba zbrojiti. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je bilo nositelj svih zadaća i koordinator pregovora o tom kompaktu, nije odradilo svoju zadaću, umjesto da objavljuje moju korespondenciju i sada pokušava izazvati nekakve prijepore u javnosti koji ne bi trebali postojati", poručila je Predsjednica u ponedjeljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene