Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno odvjetništvo odbilo je prijedlog odvjetnika obitelji poginulog Nike Franjića da im Hrvatska država isplati odštetu. Tvrdnja da bombaški atentat u Vlaškoj nije čin terorizma zgrozila je javnost.


Prošao je sva ratišta, preživio Vukovar. Trbuhom za kruhom otišao je u Čile, oženio se, dobio sina. Karijeru marketinškog stručnjaka 38-godišnji Niko Franjić gradio je na gotovo svim kontinentima. 23. listopada stradao je u bombaškom atentatu kao kolateralna žrtva. 

Vezani članci Provjereno: Prijetnje i ucjene radnicima Hrvatskih šuma - 6 Odustanite od tužbi ili nema sirovine za rad! Zbog okršaja s Hrvatskim šumama mnogi su već dobili otkaze, stotine strepe: "Noću se budim i mislim da možda nije istina. Ali nažalost je" Matko Mimica iz Omiša Šok u Omišu tijekom miniranja: ''Ja pogledam u zrak, čovječe kiša kamenja. Kiša! Ne znam di ću. Šta je ovo, majko mila..."

'Ja sam imala tri sina, sad imam samo dva. Svi su se borili. Hvala Bogu oni su preživjeli, ali su bol svoju nosili', rekla je Manda Franjić majka ubijenog Nike. Odvjetnik obitelji tražio je naknadu štete. No, za državno odvjetništvo atentat u Vlaškoj nije bio teroristički čin. Iako u strogom centru grada ni kobno parkiralište za njih nije mjesto gdje se očekuje velika prisutnost građana. 'Ja to uopće ne mogu shvatiti, to izgleda kao da nisu nikad bili, nisu vidjeli mjesto događaja - to je parkiralište kojim dnevno fluktuira ne samo stotina vozila nego ne znam koliko ljudi. Prema tome, ako to nije mjesto gdje je za očekivati veći broj građana, onda ne znam što je', rekao je Damir Galetović odvjetnik obitelji.

>> Ubijeni Pukanić i Franjić; izvanredno stanje?

>> Svjetski mediji pišu o 'valu nasilja i krvavim zagrebačkim ulicama'

>> Više od tisuću ljudi, uz vojne počasti, ispratilo Niku Franjića

Naknadu štete zbog terorizma tražili su i deseci obitelji kojima su uništene kuće tijekom rata. No, u Hrvatskoj je nisu dobili jer su 1996. promijenjena pravila igre. Iz Zakona je izbrisan članak 180 koji regulira odgovornost za štetu.

'Naime tu je tuženik Republika Hrvatska - ona ima zakonodavni monopol, donosi propise, shvati da ima parnica koje će izgubiti i onda za vrijeme igre kaže - joj, ne vrijede ta pravila, nego vrijede druga pravila na temelju kojeg ćemo mi dobit. Odnosno, u nogometu u 52. minuti odluči jedan od protivnika promijeniti pravila igre - sad ja vas pitam jel to pošteno ili ne?', rekao je odvjetnik Maro Mihočević.

Za obitelj Franjić mnogo toga nije pošteno. Nikina supruga, televizijska novinarka iz Čilea trebala je nastaviti život sa suprugom u Rijeci. Danas živi sa 13- godišnjim sinom, kako - državu nije briga.