Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svjetski mediji pišu o 'valu nasilja i krvavim zagrebačkim ulicama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest o ubojstvu suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i voditelja marketinga NCL grupe, Nike Franjića, u eksploziji bombe podmetnute pod automobil u četvrtak u Zagrebu, prenijeli su svjetski mediji od britanskog BBC-a do arapske al-Jazeere.

BBC je široku vijest o Pukanićevu ubojstvu objavio ističući da je Zagreb 'ove godine pogođen valom nasilja'. BBC-eva dopisnica s Balkana Helen Fawkes navodi da je napad na Pukanića posljednji u nizu napada u Zagrebu koji se povezuju s organiziranim kriminalom.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović "Test uoči lipnja" Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo... Slika nije dostupna Mesić: Terorizam je došao na ulice glavnog grada Hrvatske

Hrvatski premijer je, podsjeća BBC, nakon nedavnog ubojstva kćeri poznatog hrvatskog odvjetnika Zvonimira Hodaka smijenio ministre pravosuđa i unutrašnjih poslova, te ravnatelja policije, a taj je korak učinjen 'iz straha da bi sve veći porast nasilja mogao ugroziti pregovore Hrvatske s EU'.

Al-Jazeera u velikom tekstu podsjeća da je Pukanić 'postao poznat po pisanju niza tekstova o korupciji i o kršenju ljudskih prava', te da je ranije ove godine prijavio pokušaj ubojstva.

Vijest o ubojstvu Ive Pukanića prenijeli su u izraelski mediji, kao i New York Times. Svi svjetski mediji prenose i izjave visokih hrvatskih dužnosnika i njihove osude ovog čina.

Ruska novinska agencija Itar-Tass navodi i izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera o tome da neće dozvoliti 'da Zagreb postane Beirut', kao i izjavu predsjednika Stjepana Mesića da je 'terorizam postao činjenica na ulicama našeg glavnog grada'.

Vijest o najnovijem atentatu u Zagrebu prenijele su i sve svjetske agencije.

Slovenski mediji o nasilju u Zagrebu 

'Spirala nasilja' i 'Krvave zagrebačke ulice', neki su od karakterističnih naslova slovenskih elektroničkih medija kojima opisuju atmosferu nakon sinoćnjeg ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića u eksploziji bombe ispred redakcije 'Nacionala'.

Svi vodeći slovenski mediji vijest o tome donijeli su malo nakon eksplozije u svojim glavnim vijestima. Prenose i dramatične izjave predsjednika Mesića te premijera Sanadera kojima su najavili sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i oštar obračun s organiziranim kriminalnim skupinama, te procjene hrvatskih stručnjaka za to područje o samoj 'tehnici' kako je izveden napad.

Najgledanija slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV na svom info-portalu prenosi ocjenu jednog hrvatskog stručnjaka za pitanja sigurnosti da 'Pukanić nije žrtva terorističkog čina jer nije bio dio hrvatske političke elite', a u drugom prilogu se pita 'jesu li na redu političari'.

Budući da su mediji u susjednoj državi zbog blizine Zagreba s velikim interesom pratili i zadnjih nekoliko slučaja ubojstava u Zagrebu, sada se iz hrvatskih medija prenose i špekulacije da su spomenuta ubojstva povezana, pri čemu osobito navode slučaj ubojstva Ivane Hodak. Ljubljanski 'Dnevnik' govori o 'tragediji u Zagrebu' i prenosi da je Pukanić navodno u srijedu predsjedniku Mesiću rekao 'žele me ubiti'.

Analiza i komentara za sada nema osim na nekim forumima, od kojih je najzanimljiviji komentar koji je odmah sinoć nakon ubojstva objavio internetski politički portal 'Razgledi', na kojemu se javljaju intelektualci i analitičari bliski liberalnom i lijevom dijelu slovenske politike. Jedan od najčešćih sudionika u raspravama, koji komentare objavljuje kao 'Vojko', citira analize iz hrvatskih medija, ali dodaje i neke svoje zaključke.

'Slovenija zbog pojačanog nasilja nema razloga za zluradost, a Hrvatsku koja se nalazi pred pragom Europske unije kao da je dohvatila njena nedavna prošlost, a u prvom redu godine kad je u ime domovinskog rata demokratska vlast dopuštala skoro sve i paktirala sa svima, uključujući kriminalce iz obične i političke emigracije', piše 'Vojko', koji je u tekstu izraze demokratska vlast i domovinski rat stavio pod navodnike.

U komentaru se dodaje kako su se događaji u Hrvatskoj pokazali kao 'najbolji dokaz' da demokratska vlast ne smije pristati na logiku da je u ime viših ciljeva dopušteno surađivati s kriminalnim podzemljem i tolerirati nezakonitost. Također se ocjenjuje da je sada manje važno blokira li Slovenija Hrvatsku u njenim pristupnim pregovorima te da će EU zanimati u prvom redu je li Hrvatska sposobna osigurati 'red na ulici'.

Ističući da bi članstvo Hrvatske u EU mnogo bi toga olakšalo u odnosima Ljubljane i Zagreba, u komentaru se zaključuje da bi u interesu Ljubljane bilo da razmisli može li Zagrebu na neki način pomoći, a da to ne ispadne kao soljenje pameti.

Mediji u BiH o ubojstvu Ive Pukanića 

Ubojstvo novinara predsjednika uprave NCL grupe izazvalo je veliku pažnju medija u Bosni i Hercegovini, koji u svojim udarnim vijestima i na prvim stranicama novina izvješćuju o atentatu i pogibiji Pukanića i šefa marketinga Nacionala Nike Franjića. 

>> Policija ima neka saznanja o atentatu na Pukanića

>> 'Ubojstvo Ivane Hodak poruka je premijeru, a ubojstvo Ive Pukanića predsjedniku'

>> Ekskluzivno: Snimka s mjesta eksplozije

Svi elektronički mediji u BiH u informativnim emisijama kao udarnu objavljuju informaciju o Pukanićevom ubojstvu. Pri tomu se ističe da je Pukanić bio jedan od najkontroverznijih novinara u Hrvatskoj te da je njegov tjednik Nacional godinama otvarao osjetljive društvene i političke teme vezane prije svega uz korupciju i kriminal.

Internet portali u BiH preplavljeni su vijestima o ubojstvu Ive Pukanića, a najčešći su naslovi 'ubijen Ivo Pukanić', 'Likvidacija Ive Pukanića', 'Atentat na Pukanića', 'Smaknuće novinara Pukanića'. Internet portali u BiH svoje vijesti o Pukanićevu ubojstvu redovito prate fotografijama stravičnog prizora neposredno nakon eksplozije Pukanićeva vozila.

I tiskovni mediji u BiH objavljuju informaciju o Pukanićevu ubojstvu koje su također popraćene fotografijama uništenog Pukanićeva vozila.

Bosanskohercegovački mediji u svojim izvješćima ističu kako bi istraga mogla pokazati je li ubojstvo Pukanića u eventualnoj vezi s nedavnim ubojstvom Ivane Hodak, kćerke odvjetnika Zvonimira Hodaka.

Srbijanski mediji opširno izvještavaju o ubojstvu

Svi beogradski mediji opširno izvještavaju o ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića.

Beogradski tiskovni mediji vijest objavljuju na naslovnim stranicama. 

Tabloid Press vijest također donosi na naslovnoj stranici, a u opširnom izvještaju koji se poziva na hrvatske medije, tvrdi da ima saznanje da je za ubojstvo Pukanića angažiran odbjegli pripadnik 'zemunskog klana' Srećko Kalinić, kao i da je Pukanić prije desetak dana prijavio hrvatskoj policiji da mu 'nepoznate osobe prijete ubojstvom'. Beogradski Blic tom je događaju posvetio dvije stranice, detaljno opisujući događaj, pozivajući se na hrvatske medije, te prenosi izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da je 'kriva mafija', kao i podatke o Pukanićevoj karijeri.

List Politika, u tekstu pod naslovaom 'Ivo Pukanić ubijen u centru Zagreba' ističe da je 'državni vrh Hrvatske ponovo na nogama, kao i to da je atentat uslijedio nakon pokušaja ubojstva Pukanića u travnju ove godine'. List prenosi i izjavu Žarka Puhovskog da, na žalost, ni on često nije vjerovao Pukaniću kad je govorio o prijetnjama.

Večernje novosti, uz osnovne informacije o ubojstvu Pukanića i Franjića, ističu da je Pukanić bio povezan s 'pojedinim sumnjivim skupinama, prije svega s Hrvojem Petračem', kao i s Vladimirom Zagorcem, te podsjeća na nedavno ubojstvo Ivane Hodak u središtu Zagreba.

Taj list svoje čitatelje, u izdvojenom okviru pod naslovom ' 'Zadimio' Srbiju i Crnu Goru' podsjeća i na to da je Pukanić 'postao poznat' i u Srbiji, kad je u 'Nacionalu' 2001. godine počeo objavljivati tekstove o krijumčarenju cigareta, napadajući pritom i tadašnjeg srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Odgovor tadašnje srpske 'dobro obaviještene javnosti', piše list, bio je da je tu aferu Pukanić plasirao kako bi prikrio namjere TDR-a, koja je navodno imala velikih aspiracija vezanih uz srbijansko tržište.

I dnevnik Danas ubojstvu posvećuje cijelu stranicu, ističući izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da 'neće dopustiti da Hrvatska postane Beirut', te donoseći i 'kontroverzni Pukanićev životopis', kao i izjavu novinara beogradskog tjednika Vreme Miloša Vasića da se trenutna situacija u Hrvatskoj donekle može usporediti sa stanjem u Srbiji 2003. godine, prije ubojstva premijera Zorana Đinđića. 

Tabloid Kurir u tekstu pod naslovom 'Odletio u zrak', konstatira da se 'ne isključuje mogućnost da atentat na Pukanića ima veze s tekstom o ubojstvu Ivane Hodak', kao i to da su kao Pukanićeve prijatelje mediji, među ostalima, isticali bivšeg američkog veleposlanika Williama Montgomeryja, hrvatskog predsjednika Mesića, a da se sam Pukanić hvalio vezama s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Taj list, također, prenosi i dio iz posljednjeg uvodnika kojega je u 'Nacionalu' objavio Pukanić zaključujući: 'Kako se život može pretvoriti u ironiju najbolje govori uvodnik Ive Pukanića u posljednjem broju 'Nacionala''.

Glas javnosti na posljednjoj stranici piše da je ubojstvo Pukanića 'još jedan pečat organiziranog kriminala koji u posljednje vrijeme potresa susjednu Hrvatsku', kao i da hrvatski politički vrh poziva na jedinstvo i odlučni obračun s mafijom, čije akcije i predsjednik i premijer nazivaju terorizmom.

Crnogorski mediji podsjećaju na Nacionalov obračun s balkanskom i crnogorskom mafijom 

Crnogorski mediji izvješćuju o ubojstvu novinara i suvlasnika Nacionala Ive Pukanića prenoseći informacije iz hrvatskih izvora, uz naglasak da je ovo treća likvidacija u Zagrebu u manje od 10 dana, te podsjećaju na obračun Pukanićeva tjednika s balkanskom i crnogorskom duhanskom mafijom.

Mnogi od tih aktera koji su imali vezu s aferom Nacional, više nisu među živima crnogorske Vijesti Mediji u Podgorici podsjećaju da je borba protiv kriminala i korupcije jedan od ključnih zahtjeva koje Zagreb treba ispuniti ako želi završiti pregovore o ulasku u Europsku uniju sljedeće godine, te da najnoviji incident nikako ne ide tome u prilog.

Neovisni dnevnik Vijesti naglašava da 'u životopisu Ive Pukanića značajno mjesto zauzima i njegova crnogorska epizoda' i podsjeća da je u proljeće 2001. godine, neposredno pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori, Pukanić preko svog tjednika lansirao 'čuvenu aferu Nacional'.

'U seriji opsežnih tekstova objavljene su i šokantne informacije, različite razine vrijednosti, o balkanskoj duhanskoj mafiji, s mnoštvom imena iz svijeta podzemlja, biznisa i politike i s detaljnim opisom brojnih mafijaških likvidacija', pišu Vijesti.

U toj priči, podsjeća ovaj utjecajni podgorički dnevnik, 'dodijeljena je jedna od glavnih uloga crnogorskom ogranku balkanske duhanske mafije'. Iznesene su i teške optužbe na račun dvojice političkih lidera - crnogorskog predsjednika Đukanovića i srpskog premijera Đinđića, dok je za balkanskog bosa označen biznismen Stanko Subotić Cane, navodi list. 

Tekstove je tada integralno prenosio i podgorički dnevnik 'Dan'. Uslijedile su brojne tužbe i sudski procesi u Zagrebu i Podgorici protiv 'Nacionala' i 'Dana'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene