Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitka za Pantovčak

I SDP i HDZ misle da njihovi predsjednički kandidati pobjeđuju na izborima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I HDZ i SDP slažu se oko jednoga - zadovoljni su rezultatima ekskluzivnog istraživanja koje je objavio Dnevnik NOVE TV, a provela agencija Ipsos puls o dvoje kandidata za predsjednika države.

Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović - jedini su do sada službeno najavili svoju kandidaturu pa su zato samo njih dvoje i bili u našem istraživanju. Prema njemu, oboje uživaju veliku potporu birača.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Slika nije dostupna Svi na jednog, jedan na sve VIDEO Evo što o nastupu predsjedničkih kandidata u debati kažu stručnjaci

Ivo Josipović kao najpopularniji političar u državi, kreće po još jedan mandat. A Kolinda Grabar Kitarović u utrku za Pantovčak ide s velikom potporom. Ivo Josipović dobio bi 50,3 posto, Kolinda Grabar Kitarović 37,3 posto glasova, a 12,4 posto ne zna kome bi dalo glas.

Reakcija dvoje, zasad istaknutih kandidata, nema. U SDP-u, koji će službeno podržati Ivu Josipovića već sa sljedeće sjednice Glavnog odbora, zadovoljni su rezultatom.

'Predsjednik Josipović je najpopularniji političar, već praktički cijeli mandat što daje visoku razinu optimizma što se tiče izbornih rezultata, a ovo istraživanje pokazuje da predsjednik Josipović praktički pobjeđuje već u prvom krugu', kaže Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a.

Predsjednička utrka: Josipović vodi, Kolinda na početku utrke već na 37 posto

Iako tvrde da im ankete nisu sklone, u HDZ-u kažu, da je rezultat dobar pokazatelj. 'Sačekajmo početak kampanje pa ćemo vidjeti da će biti i neki drugi rezultati u anketama. Za sad je ovaj trend vrlo pozitivan i uzlazan za gospođu Kitarović, i mi vjerujemo da će ona biti pobjednica', kaže Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.

Kod aktualnog predsjednika birači su istaknuli obrazovanje, da je iskren i vješt, razumije malog čovjeka, odlučan i borac protiv korupcije. Za Kolindu Grabar Kitarović birači izdvajaju dobro poznavanje vanjske politike, obrazovanje, ističu je kao odlučnu, s vizijom, radišnu i nekorumpiranu. No, naklonost svih birača, kaže profesor Cipek, teško je zadobiti.

'Vi zaista imate kandidatkinju koja može projicirati nekakvu promjenu. Ljudi su željni promjene. Ako to povežu sa kandidatkinjom HDZ-a, on će imati velikih problema u toj borbi. S druge strane, kad biste gledali racionalno, kad bi birači tako odlučivali, pitanje je što je on učinio s onim ovlastim s kojima disponira', kaže profesor Tihomir Cipek.

Za aktualnog bi predsjednika glasovale žene, oni iznad 60 godina, iz primorja i sjeverne Hrvatske, i birači Kukuriku koalicije, Oraha i Laburista. Kolindu Grabar Kitarović birali bi muškarci, oni od 45 do 60 godina, iz Dalmacije, i to glasački HDZ-a, saveza za Hrvatsku...

'Mislim da smo izabrali najboljeg kandidata i kandidata koji će pobijediti', rekao je Miro Kovač.

No, iz SDP-a zamjeraju što od kandidatkinje HDZ-a javnost još nije čula nijednu političku poruku ili ocjenu. 'A između ostaloga, to je žena koja je većinu vremena provela vani od onda kada ju je katapultirao u politički vrh Ivo Sanader', napominje Dragovan. Uz dvoje ovako jakih, za sad istaknutih kandidata, nema sumnje da će kampanja biti žustra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene