Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Donesen novi zakon o veterinarstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas je donio novi zakon o veterinarstvu kojim se u potpunosti primjenjuju europski standardi u kontroli zdravlja životinja.

Novim zakonom uvode se suvremene metode kontrole bolesti i statusa životinja na razini stada, gospodarstva, regije ili države u odnosu na određenu bolest.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Uvodi se službeni veterinar kao državni službenik, a naplaćene naknade za veterinarske usluge prihod su državnog proračuna.

Budući da je u Sabornici 'nestalo' kvoruma (nedostajao je jedan zastupnik), zastupnici nisu glasovali o prijedlogu novoga zakona o hrani, iako su raspravili te izglasali Vladine amandmane uz taj zakonski tekst.

Prihvaćen je tako amandman po kojemu je Ministarstvo zdravstva u upravnom i savjetodavnom vijeću Hrvatske agencije za hranu dobilo utjecaj kakav ima i Ministarstvo poljoprivrede.

Ministar zdravstva suodlučivao bi i o registraciji laboratorija koji kontroliraju hranu, a sudjelovao bi i u propisivanju minimalnih higijenskih uvjeta subjekata koji posluju s hranom.

Sabor je, na prijedlog HSP-a, izmijenio Zakon o zlouporabi opojnih droga, po kojemu će se zaplijenjena droga uništavati po pravomoćnosti presude ili po isteku roka od tri godine od dana podnošenja kaznene prijave nadležnom Državnom odvjetništvu.

U paketu zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s propisima EU, Sabor je izmijenio Zakon o nadzoru državne granice, u cilju bolje granične kontrole i zaštite državne granice u borbi protiv prekograničnog kriminala i nezakonitih migracija.

Izmijenjenim zakonom obvezuju se prijevoznici u zračnom prometu da određene podatke o putnicima proslijede graničnoj policiji, predviđa se vođenje operativnih zbirki podataka granične policije, te propisuje koji se osobni podaci smiju prikupljati u tim zbirkama.

Među tzv. europskim zakonima Hrvatski sabor je donio i Zakon o gnojivima i poboljšivačima tla, te Zakon o tržištu plina, na temelju kojega će se razgraničiti proizvodnja, transport, skladištenje i distribucija plina, opskrba plinom i upravljanje terminalom za ukapljeni plin, te tako osigurati uvjeti za liberalizaciju tržišta plinom do 2008.

Po novom Zakonu, usklađenom s EU, o sigurnosti željezničkog prometa skrbit će resorno ministarstvo prometa, dok će se novim Zakonom o sudskom registru stati na kraj praksi fiktivnih stečajeva.

Sabor je potvrdio Ugovor o jamstvu između Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj za projekt riječke obilaznice (zajam iznosi 40 milijuna eura), kao i Sporazum o financiranju projekata iz PHARE programa za 2006.

Sabor je prihvatio više raspravljenih izvješća, među kojima i ono o spremnosti obrambenog sustava i stanju Oružanih snaga, o provedbi plana humanitarnog razminiranja i provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama (oba za 2006).

Sabor je razriješio dio starih (kojima je istekao mandat) i imenovao nove članove Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje te Nacionalnog vijeća za znanost.

U drugo saborsko čitanje upućeni su zakoni o sustavu informacijske sigurnosti, o muzejima Ivana Meštrovića, o izvršavanju kazne zatvora, o društveno poticanoj stanogradnji, a na prijedlog HDZ-a prvim je čitanjem proglašena rasprava o zakonu o studentskom zboru i drugim organizacijama.

Hrvatski sabor 25. sjednicu nastavlja za dva tjedna, nakon uskrsnih blagdana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene