Domovinski pokret
Domovinski pokret Foto: Goran Stanzl/Pixsell

''Gdje su nestali kontejneri iz Gunje, jesu li na zelenoj granici umjesto na Banovini'', upitali su na svom Facebook profilu u objavi iz Domovinskog pokreta.


Stranka Domovinski pokret je u nedjelju na svom Facebook profilu objavila podatke iz Zakona o državnim robnim zalihama te istaknula neke stavke koje se odnose i na prirodne nepogode, fokusirajući se na nedavne potrese u Banovini. Tako, primjerice, piše da je Vlada zadužena za organiziranje robne zalihe u doba ugroženosti prirodnih nepogoda. U objavi su se dotakli i pitanja gdje su potrebni kontejneri za ljude koji su stradali u potresu.

''U danima poslije razornog potresa na Banovini, među najtraženijim oblicima pomoći su kontejneri i kamp-kućice u kojima stradali stanovnici mogu živjeti dok ne obnove porušene domove. Dok se građani iz svih dijelova Hrvatske javljaju s pomoći oko pronalaska i prijevoza tih privremenih spasonosnih mobilnih objekata, postavlja se pitanje gdje su kontejneri koji su 2014. osigurani za zbrinjavanje građana s područja poplavljene Gunje.

Od neslužbenih, ali visokih i dobro upućenih povjerljivih izvora, može se čuti kako su ti kontejneri iz robnih zaliha krajem 2019. i početkom 2020. godine postavljeni na mjesto na koje nisu smjeli biti raspoređeni, a protivno odluci o raspodjeli robnih zaliha. Navodno su kontejneri uz zelenu granicu, umjesto na potresom stradalom području'', istaknuli su u objavi.

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije - 1 Ravnateljstvo Civilne zaštite: Ili zovite ili zahtjev za dodjelu kontejnera šaljite na gmail

Josip Granić, pročelnik HGSS-a Pročelnik HGSS-a: "Dobili smo dojavu da jedna obitelj tri dana nije imala hrane, a s druge strane njihove kuće Crveni križ kuha tisuće obroka"

Kažu kako je potres na Banovini svakako prirodna nepogoda zbog koje je potrebno aktivirati robne zalihe, tako i kontejnere, za koje bi se, prije svega, kažu trebalo znati - gdje su.

 

''U godišnjem popisu roba strateških robnih zaliha, nigdje se ne spominje da nedostaju kontejneri. Naime, inventura iz 2020. kaže da je sve na broju osim brašna i šećera, a čiji je nedostatak utvrđen još ranije, pri popisivanju 2017. i 2018. godine. Prema Vladinom izvješću o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2015. i 2016., Republika Hrvatska ima 117 kontejnera. Stoga se mnogi danas s pravom pitaju - gdje su nestali kontejneri iz Gunje, jesu li na zelenoj granici umjesto na Banovini?! Pozivamo Vladu da hitno odgovori na ova pitanja'', zaključili su na svom profilu iz Domovinskog pokreta.