Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inauguracija predsjednika

'Dolazak Josipovića nije tako dramatičan poput Mesićevog'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović inauguracijom postaje i službeno treći hrvatski predsjednik.

Na prvoj primopredaji predsjedništva u Hrvatskoj osim brojih domaćih političara nazočit će i svjetski čelnici. Tako je iz glasnogovorništva ureda predsjednika službeno potvrđen dolazak predsjednika Slovenije, Mađarske, Slovačke, Poljske, BiH, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bugarske i Kosova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Josipović zaratio s Čičkom Josipović vs. Čičak: 'Nigdje i nikad nisam zagovarao tzv. treći entitet' Slika nije dostupna O 'trećem putu' 'Za dobre inicijative uvijek ima prostora'

Politički analitičar i profesor na fakultetu Političkih znanosti Branko Caratan smatra kako izbor predsjednika država koji će sudjelovati na inauguraciji ima svoje značenje. 'Na inauguraciju Ive Josipovića doći će predsjednici susjednih, tranzicijskih i slavenskih zemalja. Očito je da je ova selekcija potvrda najave novog predsjednika da će se aktivnije pozabaviti politikom u regiji', izjavio je za Dnevnik.hr Branko Caratan i dodao kako se po potvrđenim gostima vidi da dolaze predsjednici tranzicijskih država koje imaju iste probleme kao i Hrvatska.

2000. Mesić imao impozantnu inauguraciju

'Dolazak Ive Josipovića na čelo države nije toliko dramatičan kao što je bio Mesićev dolazak 2000. koja je bila prijelomna godina. Tada se država okretala prema van, svijet je to prepoznao i pozdravio. Zbog toga se na Mesićevoj inauguracija 2000. godine okupio impozantan broj svjetskih političara', prisjetio se Caratan.

Politički analitičar Ivan Grdešić se našalio kako inauguracija nije koncert na kojem bi svatko tko voli tu grupu trebao prisustvovati.

>> Josipović na inauguraciji u klasičnom kašmiru

'Navedenih 10 predsjednika dobar je izbor. Riječ je o susjednim zemljama, o tranzicijskim zemljama koje su slične Hrvatskoj. Možda bi bilo lijepo da je netko od predsjednika stare Europe najavio svoj dolazak', rekao je Grdešić i zaključio da Hrvatskoj na inauguraciji Ive Josipovića ne treba potpora svijeta kakvu smo trebali ključne 2000. godine. 'Tada je država bila u velikom zaokretu i u unutarnjoj i u vanjskoj politici, i tada nam je bila bitna podrška svijeta koju smo dobili na Mesićevoj prvoj inauguraciji. Sada nema dramatičnih promjena tako da je deset potvrđenih predsjednika itekako pristojan broj', zaključio je Grdešić.

>> Inauguracija: Minimalistički i dostojanstveno

Prisjetio se kako je na Mesićevoj inauguraciji 2000. godine bila Hillary Clinton osobno, a za Josipovićevu inauguraciju najavljen je dolazak njezinog izaslanika. 'To govori da je Amerika zainteresirana za Republiku Hrvatsku i za cijelu regiju, a da nam ipak ne treba onako jak vjetar u leđa koji nam je bio potreban 2000. godine', rekao je Grdešić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene