Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve spremno do utorka

Inauguracija: Minimalistički i dostojanstveno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je svečanost inauguracije Ive Josipovića za hrvatskog predsjednika, za četiri dana, sve osim cvijeća mora na Markovu trgu biti postavljeno do utorka navečer. Kako će izgledati svečana inauguracija, otkrili su nam autori.

Prva primopredaja predsjedništva bit će scenografski jednostavna. 'Nastojao sam da se što manje ovaj prekrasni trg naruši i ovaj prekrasni portal crkve. Dominirat će hrvatske boje, plava i crvena, pod će biti plavi', otkriva Ivica Propadalo, scenograf svečanosti inauguracije. Zbor će biti cijelom dužinom pozornice koja je široka 18 metara duboka 10 metara.

Pročitajte i ovo Inauguracija Luiza Inácioa Lula da Silve - 4 Lula položio prisegu Naoružan nožem i eksplozivom pokušao ući na inauguraciju predsjednika Željko Komšić - 2 FORMIRANJE VLASTI BiH se sprema za inauguraciju Predsjedništva: Neki uzvanici odbili doći na svečanost

Cvijeća će biti po cijeloj pozornici i bit će diskretno postavljeno. 'Ideja je bila da postavim rascvale voćke koje je nemoguće od bilo kuda sad dopremiti, htio sam dati neki optimizam, očekivanje nekog novog proljeća uz tu inauguraciju. No, na kraju će biti amarilisi. To je tipičan božićni cvijet, znamo ga većinom u crvenoj boji, ali ovi će biti bijeli', kaže Saša Šekoranja, cvjećar svečanosti inauguracije. Amarilisi su već u Ilici na dohrani i grijanju kako bi procvali točno u četvrtak.

Ceremonija ima i svoj simbol. Znak koji prati i akreditacije i pozivnice već se vidjeti sutra kad dobijemo akreditacije. Propadalo za sada skriva kako će izgledati taj simbol te dodaje da će možda nekog i razočarati. A razočarati može jedino značenje znaka, ne bude li ono u znaku četverogodišnjeg napretka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene