Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zgrebec o nagađanjima

'Dođe li do prekoračenja morat će se ići na smanjenje plaća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slučaju prekoračenja za plaće u državnom proračunu morat će se ići na smanjenje plaća, izjavila danas potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec.

Upitana za komentar medijskih nagađanja da će vlada osim dodataka na plaće morati smanjiti i osnovicu kako bi spasila kreditni rejting Hrvatske Zgrebec je rekla: 'U proračunu su planirana sredstva na godišnjoj razini za isplatu plaća po sadašnjim uvjetima. Ukoliko će doći do prekoračenja plaća u ovoj godini morat će se ići i na smanjenje plaća u smislu toga da ne možemo narušiti planirani deficit proračuna'.

Napomenula je i kako je na snazi Zakon o financijskoj odgovornosti, kao jedno od pregovaračkih mjerila, koji kaže da se troškovi moraju smanjivati za jedan postotni poen u odnosu na rast BDP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija isplata počinje danas Stižu veće mirovine za jednu kategoriju umirovljenika: Dobit će i razliku od prosječno 119,6 eura Ilustracija Moguće subvencije Spas za starije, nemoćne, trudnice... Napokon kreće projekt koji bi im uvelike olakšao život?

>>Studenti Milanoviću: Kako ćete zadržati mlade u RH?

Na pitanje prijeti li Hrvatskoj pad kreditnog rejtinga ne uspije li srezati plaće, potvrdno je odgovorila rekavši: 'Pad kreditnog rejtinga znači da će svi reprogrami kredita biti pod nepovoljnijim uvjetima, a s obzirom da smo već godinama u situaciji da ne otplaćujemo glavnicu nego samo vršimo reprogram, a u zadnjih nekoliko godina imali smo i problem s plaćanjem kamata, to bi zaista bi bio velik problem za Hrvatsku'.

Njezin stranački kolega Marin Jurjević (SDP) rekao je kako prvi puta čuje za najave o smanjenju plaća.

'Prvi put čujem za to. Ne znam, to je dijelom i politička odluka, ne samo ekonomska ili financijska. Normalno da bi trebalo uzeti u obzir da su neke skupine postale ugrožene, a ne bi trebale biti ugrožene', kazao je novinarima ograđujući se kako govori samo načelno te dodao da je, kada se govori o restrikcijama, za to da teret snose oni koji više imaju i da se tako pokuša realizirati ideja pravednosti.

>>Recept za nova radna mjesta: Smanjite davanja na plaće!

Silvano Hrelja (HSU) opovrgao je da se na razini vladajuće koalicije raspravljalo o smanjenju osnovice za plaće zaposlenih u državnim i javnim službama.

'Nikad se nije o tome razgovaralo. Moje je osobno mišljenje da tada idemo u jednu negativnu spiralu jer se s bilo kakvim rezanjem plaća dolazi do smanjenja doprinosa', ustvrdio je Hrelja. Dodao je i kako je ono o čemu se sada razgovara sa sindikatom božićnica i regresi, to je određeni manevarski prostor i izvan toga ne postoji ništa, a da ne bi štetno djelovalo.

Za Đuru Popijača (HDZ) 'to je logična posljedica svega onoga što se činilo, odnosno što se nije činilo u godinu dana i dramatičnog pada gospodarskih aktivnosti i poreznih prihoda'.

Nema reformskih zahvata, vladajući se nisu uspjeli dogovoriti sa sindikatima i nedostaje im novaca u proračunu pa mislim da drugog izbora nema, ustvrdio je Popijač.

'Nema ni drugog očekivanja da mogu nešto drugo učiniti. Da mi je to prihvatljivo, naravno da nije', naglasio je ministar financija u HDZ-ovoj vladi. Ova godina po njegovom je mišljenju izgubljena, u smislu pokretanja bilo kakvih gospodarskih aktivnosti. 'Pada sve što ne bi smjelo pasti. Kad imate pad potrošnje, pad industrijske proizvodnje, kad imate generalno pad bruto društvenog proizvoda, očekivano da nemate očekivane prihode u proračunu i to je direktna posljedica svih negativnih kretanja u gospodarstvu', rekao je Popijač.

>> Uskoro jednostavnija prijava poreza

Zoran Vinković (HDSSB) ocijenio je da smanjenje plaća u državnim i javnom službama ne bi spasilo Hrvatsku od bauljanja hrvatske vlade.

'Smanjite saborskim zastupnicima ako hoćete i 10 posto, ali onima koji rade bez obzira što imaju sigurnu plaću, ne možete svake godine sa svakom Vladom smanjivati prava', poručio je Vinković. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene