Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje građana

Recept za nova radna mjesta: Smanjite davanja na plaće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portal MojPosao istražio je koje bi mjere, prema mišljenju građana, poslodavcima najviše olakšale zapošljavanje.

Većina ispitanika, njih 67 posto, smatra da bi smanjenje davanja na plaće znatno olakšalo zapošljavanje. Ispitanici komentiraju da je sramotno što država uzima 'isto koliko ide i radniku' i da 'bruto 2 drastično poskupljuje ukupni trošak poslovanja'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobra prilika Tražite li posao u inozemstvu? EU nudi 1,5 miljuna radnih mjesta! Slika nije dostupna Seoba Hrvata Vojska ljudi hrli na jug u potrazi za sezonskim poslom!

'Davanja su jednostavno prevelika, 50-70 posto na samu plaću je strašno', komentira jedan od ispitanika, a drugi dodaje kako je 'stanje trenutno gore nego u srednjem vijeku kada se davala samo jedna desetina državi i jedna desetina Crkvi.' Jedan od ispitanika zalaže se za isplatu bruto plaće. 'Neka radnik sam uplaćuje što mora platiti budući da se radi o njegovim, a ne poslodavčevim obavezama.'

>> Sve gora situacija: Uskoro na burzi čak 350.000 nezaposlenih!

Prema mišljenju 10 posto ispitanika, zapošljavanje bi olakšala fleksibilizacija tržišta rada. Tako jedan ispitanik smatra da bi se poslodavci usudili zapošljavati kada bi, bez previše troškova i pitanja, mogli otpustiti radnika koji ne radi dobro, 'kazniti one koji zabušavaju, a nagraditi radnika koji radi dobro'.

'U današnjim nesigurnim vremenima radnik jako brzo može postati preveliki teret i njegova socijalna prava (koja mu garantira država, a isplaćuje poslodavac) postaju prevelik teret za poslodavca', zaključuje jedan od ispitanika. Nešto manje ispitanika, njih devet posto, zalaže se za ukidanje uvjeta prema kojem poslodavac može koristiti poticaje u zapošljavanju samo ako unazad godinu dana nikoga nije otpustio.

'Ako netko ima više poslovnih jedinica unutar jedne organizacije i u jednoj otpusti jednog djelatnika, a zapošljava nakon nekog vremena veći broj ljudi, za njih neće dobiti nikakav poticaj', primjećuje jedan od ispitanika. Prema mišljenju drugog ispitanika, godinu dana je predug period: 'Ako dođe do promjena unutar poslovanja ili nekog većeg posla zbog kojeg postoji potreba za radnicima, zašto ne bi mogli koristiti poticaje? Samo bi trebalo uvesti ograničenja da se takav situacija ne iskorištava', zaključuje.

Za neke druge mjere zalaže se 14 posto ispitanika. Među njima su reindustrijalizacija zemlje i pogodnosti za dobre investitore koji zapošljavaju; promjena monetarne politike tj. jake kune; pravednija fiskalna politika; smanjenje birokracije i različitih nameta. Ovim ispitanicima poseban je 'trn u oku' naplata PDV-a po izdanoj fakturi. Smatraju da bi se lakše poslovalo kada bi se davanja državi mogla plaćati tek po realiziranom prometu te kada bi postojali bolji mehanizmi za naplatu potraživanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene