Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović održao predavanje studentima

Studenti Milanoviću: Kako ćete zadržati mlade u RH?; Milanović: Tu se adminstrativno ne može ništa učiniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović posjetio je Pravni fakultet u Splitu te održao predavanje na temu 'Uloga Rh u procesu priključivanja Eu i usvajanju pravne stečevine EU' studentima fakulteta.

Milanović je odmah na početku predavanja istaknuo kako je ekonomska kriza potresla čitavu Europu te kako nikad nije bilo više nezaposlenih mladih ljudi. Napomenuo je kako se pokazalo da su europske države neodgovorne u upravljanju financijama te da je glavna lekcija kako bez jače fiskalne suradnje nema održavanja zajedničke valute.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..."

>> Premijer apelira na javna poduzeća da ne isplaćuju božićnice!

Govoreći o stanju u Hrvatskoj, Milanović je rekao kako se u politici trebaju imati prioriteti. Ponovio je kako je proračun za iduću godinu donesen 'ziheraškom filozofijom' oduzimanja svima jednako. Jedina iznimka, naglasio je, bio je MORH, koji je već u dovoljnim financijskim problemima, jer vojnici nemaju za opremu, a tople vode ionako nemaju.

Studentima je poručio kako država treba veći broj kvalitetnih, iskoristivih diploma. Nakon toga odgovarao je na pitanja studenata.

Na pitanje što Vlada namjerava poduzeti da zadrži mlade u Hrvatskoj, Milanović je rekao kako se administrativno tu ne može ništa učiniti. Jedino država može poboljšati stanje i uvjete, dodao je. istaknuo je i primjer Bugarske, koja ima problem s odlaskom liječnika u inozemstvo.

Premijer je odgovarao i na pitanja oko Ine i MOL-a te njihovog odnosa. MOL je dionice kupio na tržištu i to se ne može osporiti, ali problem je ugovor o odnosu dioničara, napomenuo je. U trenutku kad je taj ugovor potpisan, MOL nije bio vlasnik, dodao je Milanović.

'Moramo sjesti i razgovarati. Treba se raditi u skladu sa zajedničkim interesima', poručio je premijer.

Milanović je istaknuo, odgovarajući na pitanje o kontroli banaka u EU, kako je hrvatski bankarski sustav vođen konzervativno. To znači da je očuvan, ali istovremeno, da novac u njemu predstavlja inertni kapital.

Na pitanje o prvim potezima po ulasku u EU, premijer je istaknuo kako Hrvatska ima moralno pravo tražiti novac za izgradnju Pelješkog mosta. 'Dati ću sve od sebe da taj projekt prođe', istaknuo je. Dodao je i kako će Hrvatska tražiti novac od Eu i za izgradnju željezničke pruge do Rijeke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene