Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi obrazac

Uskoro jednostavnija prijava poreza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski je sabor nastavio zasjedanje objedinjenom raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima. Predložena je jednostavnija prijava poreza.

Saborski su zastupnici današnju sjednicu nastavili objedinjenom raspravom o izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima. Osnovna izmjena koju Vlada predlaže je uvođenje novog i jednostavnijeg obrasca o ostvarenom dohotku koji bi omogućio prikupljanje objedinjenih podataka za potrebe više institucija na jednom mjestu.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

Na novom obrascu iskazivat će se i određeni primici koji ne podliježu oporezivanju, a sve u svrhu prikupljanja podataka o ukupno ostvarenim primicima po pojedinom poreznom obvezniku u poreznom razdoblju.

>> I tko nema TV plaćat će pretplatu i to prema dohotku

Porez na dohodak ne bi se plaćao na naknade koje se kao bespovratna sredstva isplaćuju iz fondova i programa EU putem tijela akreditiranih za provedbu aktivnosti mobilnosti u svrhu obrazovanja i stručnog usavršavanja. Sljedeće bi godine novi obrazac zamijenio dosadašnjih šest - ID, IDD, IDD-1, IP, ID-1 i R-Sm, a porezna bi se prijava podnosila u elektroničkom obliku.

U Vladi ističu da predložene zakonske izmjene neće imati utjecaja na porezne prihode, ali će neizravno utjecati na povećanje naplate poreza.

Saborski klubovi podržali izmjene

Predstavnici saborskih klubova podržali su izmjene, s tim da su se iz oporbe čule i neke dvojbe i kritike. Laburistica Nansi Tireli nada se da ukidanje niza obrazaca neće značiti da samo Porezna uprava želi prikupiti podatke za sebe na jednom mjestu, a da će građani s tim jednim obrascem i dalje morati šetati po raznim institucijama.

'Ovo je svakako pohvalno, bit će jednostavnije, ali bilo bi dobro da kad već Porezna uprava sve to ima, razmjenom tih podataka automatizmom sve dalje prosljeduje na ministarstva i adrese gdje će to biti od koristi građanima', rekla je Tireli.

HDZ-ovac Ivan Šuker pozdravio je ukidanje obrazaca, ali smatra da se veća učinkovitost i bolja evidencija svih poreznih uplata mogla postići i putem OIB-a. 'Koristite čim više OIB i ove vam odredbe neće trebati', rekao je Šuker.

'Odlično da se unapređuju tablice, ali što je s brojem nezaposlenih?'

Na izlaganje SDP-ovca Igora Rađenovića, koji je u ime svog kluba također podržao zakonske izmjene, replicirao je HDZ-ovac Domagoj Ivan Milošević, tražeći od vladajućih aktiviniju politiku zapošljavanja i smanjenje broja nezaposlenih. 'Odlično je da se unapređuju tablice i formulari, ali nije dobar porast nezaposlenosti', rekao je nekadašnji HDZ-ov potpredsjednik Vlade.

Rađenović mu je odgovorio da, 'koliko god vam to dosadno zvučalo, ali kao dobar poslodavac bit ćete sretni jer će i vama [zbog zakonskih izmjena] biti jednostavnije, snizit će vam troškove, a državi omogućiti točne i ispravne informacije i nemogućnost manipulacije istima. To će i Vladi omogućiti da učinkovitije vodi socijalnu i gospodarsku politiku, a ne da bude kao zadnjih osam godina tijekom kojih ste i vi dali svoj mali doprinos'.

'Strah i trepet hrvatskih poreznih neplatiša'

HDSSB-ovac Zoran Vinković izlaganje je započeo ironičnim pozdravom šefici Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, nazivajući je 'strahom i trepetom hrvatskih poreznih neplatiša'. Prijedlog zakonskih izmjena je podržao, a zatim je u poduljem ekspozeu od vladajućih zatražio sveobuhvatnu fiskalnu decentralizaciju.

Kao i neki prije njega, izrazio je zabrinutost da bi izmijenjeni zakoni mogli završiti na Ustavnom sudu zbog odredbi koje imaju retroaktivno djelovanje.

Zastupnici podržali dizanje kredita kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj

U nastavku sjednice na dnevnom je redu bio prijedlog potvrđivanja Ugovora o jamstvu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za zajam od 50 milijuna eura za "Dodatno financiranje kreditnog programa financiranja izvoza". Saborski su zastupnici ugovoru dali podršku.

Cilj projekta je potpora očuvanju i rastu izvoza pribavljanjem srednjoročnog i dugoročnog obrtnog kapitala i investicijskog financiranja izvoznicima i poduzećima koja ostvaruju devizne prihode.

Projekt se sastoji od zajma za financijsko posredovanje u iznosu od 50 milijuna eura, koji međunarodna banka daje Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, koja nadalje ta sredstva posuđuje privatnicima, prvenstveno izvoznicima i drugim poduzećima s deviznim prihodima, za financiranje obrtnog i investicijskog kapitala. Prema ugovorenim uvjetima, zajam će biti odobren na 28,5 godina uključujući sedam godina počeka.

I Zakon o biogorivima dobio podršku

Potporu većine klubova u raspravi je dobio i Vladin prijedlog izmjena Zakona o biogorivima za prijevoz. Po tom prijedlogu, visinu udjela iz prihoda od trošarina koji se izdvaja za proizvodnju biogoriva propisivala bi Vlada svojom odlukom, koju bi donosila do kraja studenog tekuće za iduću godinu, i to prema ukupnim planiranim troškovima sustava za poticanje proizvodnje biogoriva, te na prijedlog Ministarstva gospodarstva.

Način korištenja tog udjela propisat će se uredbom, kao i pravo operatora tržišta na naknadu za rad u sustavu poticanja proizvodnje biogoriva.

HDZ prigovara jer za Zakon nisu osigurana sredstva

Branko Bačić (HDZ) prigovorio je Vladi jer u zakonu nije predvidjela sredstva u državnom proračunu za 2013. godinu namijenjena subvencioniranju proizvodnje biogoriva, te od Banskih dvora zatražio da zakonske izmjene povuče iz procedure.

"U trenutku kada smo preuzeli obvezu da ćemo 10 posto goriva za prijevoz osigurati kroz biogoriva Vlada smanjuje naknade za proizvođače biogoriva i distributere. Time se destimulira obveza EU, obeshrabruje proizvođače biogoriva, pa ćemo to gorivo uvoziti i sufinancirati inozemna postrojenja", upozorio je Bačić.

Igor Kolman je u ime HNS-a, pak, upozorio na opasnosti prenamjene poljoprivrede iz proizvodnje hrane u proizvodnju biogoriva jer to, smatra, pospješuje manju proizvodnju hrane, dakle veću glad u svijetu. "Poticanje i subvencioniranje proizvodnje biogoriva bez kompletne analize učinaka bila bi pogreška", istaknuo je, ističući da su i u EU naglašene dvojbe oko toga.

Mirela Holy je izmjene podržala u ime SDP-a, podupirući stav Vlade da se tim zakonskom rješenjem s jedne strane ispunjavaju EU direktive, a s druge ne otvara prostor za novi financijski pritisak na hrvatske građane.

Ukida se naknada iz litre goriva u korist HANDA-e

Sabor je raspravio i izmjene Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, koji predviđa ukidanje naknade iz litre goriva u korist Hrvatske agencije za obveznu zalihu nafte i naftnih derivata (HANDA). Financiranje rada te agencije i financiranje obveznih zaliha nafte i naftnih derivata od 1. siječnja 2013. godine obavljat će se putem državnog proračuna.

Za navedene potrebe HANDA-i bi se sredstva osiguravala izravno iz državnog proračuna prema njezinim stvarnim i realnim potrebama.

HDZ se usprotivio i tom zakonskom prijedlogu, a Đuro Popijač upozorio je da se njime ukida samostalnost i neovisnost HANDA-e i ugrožava sve dosad postignuto u uređivanju energetskog tržišta te zaliha nafte i naftnih derivata. "Ova aktivnost ne smije dijeliti sudbinu državnog proračuna jer s proračunom nema nikakve veze", naglasio je Popijač.

Za Ivu Jelušića (SDP) nema ništa sporno da se rad HANDA-e ubuduće financira kroz državni proračun, a ne izravno od trošarina. Naglasio je kako se time ne dovodi u pitanje temeljna zadaća te agencije da osigura Hrvatskoj tromjesečne zalihe nafte i derivata, kao niti izvor financiranja.

I Srđan Gjurković (HNS) istaknuo je kako se predloženim zakonskim okvirom ne smije dovesti u pitanje samostalnost i neovisnost te agencije, kao ni investicijski ciklus u području energetike. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene