Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezolucija o Srebrenici nepotrebna

Dodik traži osudu zločina u NDH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dodik smatra da deklaracija o Srebrenici ne rješava nesuglasice o događajima na prostoru bivše Jugoslavije i pita se kako to da Hrvatski sabor nije osudio zločine u Jasenovcu.

Predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik drži da je rezolucija kojom je skupština Srbije osudila ratne zločine nad Bošnjacima u Srebrenici 'nepotrebna i neobvezujuća' i sugerira kako bi sada bilo važnije osuditi zločine počinjene u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. 'Usvajanje deklaracije bilo je nepotrebno i ono ne pridonosi rješavanju nesuglasica o događajima iz neposredne prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije', stoji u Dodikovoj pisanoj izjavi dostavljenoj lokalnim medijima u Banjoj Luci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Poraz Dodikove politike' Ashton: EU ostaje zabrinuta stanjem u BiH Slika nije dostupna Nadmetanje volje Dodik: Hrvate podržavamo jer tako štitimo i Srbe

Dodik sugerira kako za zločine u Srebrenici postoji tek individualna odgovornost koju treba utvrditi pravosuđe. 'Izražavam bojazan da će jedan ovakav akt Narodne skupštine Srbije biti pogrešno protumačen kao dokaz kolektivne krivnje jednog naroda', stoji u izjavi premijera RS.

Dodik dalje zaključuje kako nitko zapravo ne vodi računa o zločinima počinjenim nad Srbima pa tako podsjeća kako će se uskoro obilježiti 65 godina proboja malog broja preživjelih logoraša ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac te zaključuje kako nitko 'pa ni Hrvatski sabor nije osudio zločine nad 700 tisuća Srba, Židova i Roma iz BiH i Hrvatske'.  'Stoga ću, kao predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u najskorije vrijeme, predložiti da se usvoji deklaracija o osudi genocida nad Srbima, Židovima i Romima, počinjenom u koncentracijskom logoru Jasenovac i ostalim logorima u nekadašnjoj NDH', izjavio je Dodik. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene